Франция помага на Армения да подобри капацитета си за противовъздушна отбрана с продажбата на три радара и споразумение за бъдеща доставка на противовъздушни ракети "Мистрал".

Това заяви в понеделник министърът на отбраната Себастиан Льокорню, цитиран от "Ройтерс".

Този ход идва седмици, след като главният регионален враг на Армения Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах със светкавична офанзива. Тя доведе до изселването на повечето от 120 000 етнически арменци на територията.

Знамето на Азербайджан вече се вее в столицата на Нагорни Карабах

Знамето на Азербайджан вече се вее в столицата на Нагорни Карабах

То беше издигнато от президента Илхам Алиев

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви този месец, че решението на Франция да изпрати военна помощ на Армения може да предизвика нов конфликт в Южен Кавказ.

"Защитата на небето е нещо абсолютно ключово", каза Льокорню по време на съвместна пресконференция с министъра на отбраната на Армения Сурен Папикян в Париж.

Двамата министри подписаха продажбата на три радара GM 200, произведени от Thales, които Франция също предостави на Украйна, както и меморандум за разбирателство относно бъдещата доставка на френската система за противовъздушна отбрана с малък обсег "Мистрал".

Франция също така ще помогне на Армения да обучи сухопътните отбранителни сили и ще подкрепи усилията на страната да реформира и модернизира армията си.

Това беше второто посещение на Папикян във Франция, откакто на 20 септември азербайджанските сили превзеха Нагорни Карабах, който в международен план се разглежда като част от Азербайджан, но се управлява от етнически арменци след разпадането на Съветския съюз.

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата