Президентът на Азербайджан смъмри Европейския съюз и предупреди, че решението на Франция да изпрати военна помощ на Армения може да предизвика нов конфликт в Южен Кавказ след светкавичната азербайджанска военна операция миналия месец, предава Ройтерс.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев миналата седмица отказа да участва в среща с посредничеството на ЕС с арменския премиер Никол Пашинян, на която Брюксел заяви, че застава зад Армения.

Но Алиев критикува подхода на ЕС и особено позицията на Франция, когато председателят  на Европейския съвет, Шарл Мишел, му се обади по телефона, според изявление на Азербайджан, публикувано късно в събота.

Президентът Илхам Алиев каза, че "поради добре известната позиция на Франция Азербайджан не е участвал в срещата в Гранада", съобщи президентската канцелария на Азербайджан.

"Държавният глава подчерта, че предоставянето на оръжие от Франция на Армения е подход, който не служи на мира, а има за цел да раздуха нов конфликт и ако възникне нов конфликт в региона, Франция ще бъде отговорна за причиняването му ."

Франция се споразумя за бъдещи договори с Армения за доставката й на военно оборудване, за да подпомогне нейната отбрана, каза външният министър Катрин Колона на 3 октомври по време на посещение в Ереван.

Тя отказа да уточни какъв вид военна помощ се предвижда за Армения по бъдещите договори за доставки. Френският президент Еманюел Макрон осъди действията на Азербайджан, като каза, че Баку изглежда има проблем с международното право.

Алиев възстанови контрола над отцепилия се регион Нагорни Карабах миналия месец след 24-часова военна операция, която предизвика изселването на повечето от 120 000 етнически арменци на територията към Армения.

Алиев каза, че е действал в съответствие с международното право, добавяйки, че осем села в Азербайджан "все още са под арменска окупация" и подчерта важността на освобождаването на тези села от окупация".

Макрон: Не е време за санкции за Азербайджан заради Нагорни Карабах

Макрон: Не е време за санкции за Азербайджан заради Нагорни Карабах

Позиция на Елисейския дворец