Президентът на Азербайджан реши да не присъства на събитие с посредничеството на ЕС в Испания, където би могъл да проведе разговори с арменския премиер Никол Пашинян, съобщава "Ройтерс".

Илхам Алиев обмисляше да участва в петстранна среща в Гранада утре с лидерите на Франция, Германия, Армения и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Петимата трябваше да обсъдят бъдещето на региона Нагорни Карабах, след като Баку си върна пълния контрол върху него при 24-часова военна операция, започнала на 19 септември, както и да разгледат напредъка на дългогодишните, но проблематични мирни преговори между Азербайджан и Армения.

Азербайджанската държавна информационна агенция AПA обаче информира, че Алиев е решил да не присъства на срещата.

Захарова: Русия разговаряла със САЩ и ЕС за Нагорни Карабах преди кризата

Захарова: Русия разговаряла със САЩ и ЕС за Нагорни Карабах преди кризата

Според Москва ЕС отклонил Ереван от спазване на споразуменията

Азербайджанският президент е искал Турция да бъде представена на срещата, но Франция и Германия са се противопоставили. Според Баку сред потенциалните участници в срещата се е развила "антиазербайджанска атмосфера".

Недоволството в Баку е било породено от изявление на Мишел, както и "проарменски изявления" от страна на френски официални лица и решението на Франция да предостави на Ереван военно оборудване.

Съобщава се, че Азербайджан няма да участва в бъдещи преговори, които включват Франция. Страната обаче остава потенциално отворена за възможни тристранни срещи с ЕС и Армения.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск