Русия обмени мнения със Съединените щати и Европейския съюз относно ситуацията в Нагорни Карабах преди светкавичната военна операция на Азербайджан миналия месец, каза в сряда говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

"Европейският съюз предаде Армения, а не Русия, Брюксел дори не помисли за насърчаване на прекратяване на огъня и предоставяне на хуманитарна помощ," каза на брифинг Захарова, цитирана от ТАСС.

"Когато руските миротворци действаха като посредници за постигане на прекратяване на огъня, това беше наблюдавано и от Европейския съюз отвън, без дори да мисли да помогне по някакъв практически начин, когато представители на нашата страна организираха доставката на хуманитарна помощ за Нагорни Карабах след като Лачинският коридор беше деблокиран, как ескортираха напускащите жители на Карабах към Армения - Европейският съюз гледаше на всичко това мълчаливо, отстрани", каза дипломатът. - Ами тихо, подбуждайки и разказвайки на гражданите на Армения приказки, че те уж са били предадени от Русия. Това, което беше договорено с посредничеството на Москва, Ереван беше разубеден от Европейския съюз да го направи - те бяха тези, които предадоха арменците."Захарова подчерта, че "мисията на ЕС в Армения не осигурява никаква стабилност или деескалация". "Основната задача не е сигурността на Армения и насърчаването на нормализирането на (отношенията) между Баку и Ереван, а разузнавателни наблюдения в интерес на Брюксел и провокирането на ситуацията", посочи дипломатът. "Първоначално те се занимаваха с увещания към Армения и обещания, те просто подмамиха официален Ереван в някой от поредните си капани, а след това станаха мълчаливи свидетели на това как се разви ситуацията", продължи Захарова. "В края на краищата от пътя на изпълнението на споразуменията, които бяха постигнати с посредничеството на Москва, именно западната общност отклони Ереван"

"Политико" също съобщава, че висши служители от Съединените щати и ЕС са се срещнали с руските си колеги в Турция за спешни преговори за Карабах само дни преди Азербайджан да започне операцията си в отцепническия регион.

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Според Москва, Пашинян се опитва да освободи от себе си "отговорността за провалите във вътрешната и външната политика

Припомняме, че Азербайджан пое контрола над територията след три десетилетия в светкавична военна операция на 20 септември и обеща да преследва "престъпното" сепаратистко ръководство, което според него е отровило умовете на населението.

Оттогава почти всички около 120 000 жители са избягали в Армения, страхувайки се за безопасността си. Азербайджан арестува Рубен Варданян, бивш ръководител на правителството на Карабах, и Левон Мнацаканян, бивш командир на сепаратистката армия на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Франция приветства Армения за МНС и обеща подкрепа за Карабах

Франция приветства Армения за МНС и обеща подкрепа за Карабах

МНС скара Ереван и Москва