"Приветствам решението на арменския парламент. Борбата срещу безнаказаността на престъпленията е условие за мир и стабилност". Това написа във вторник френският външен министър Катрин Колона в X (бивш Twitter), по време на посещение в Армения, съобщава АФП.

В Армения, Колона се срещна с жертви на изгаряния, много от тях ранени от експлозия в депо за гориво миналия месец в отцепилия се анклав Нагорни Карабах, в болница в Ереван.

"Можете да разчитате на нашата постоянна подкрепа", каза Колона след посещението, обещавайки, че Франция ще лекува четири жертви, които ще бъдат изведени със самолет този уикенд. "За мен е чест, че нашата страна е ваш най-близък и може би най-верен приятел", каза тя пред репортери.

Министърът на здравеопазването на Армения Анахит Аванесян каза: "Тази хуманитарна подкрепа, тази човешка подкрепа, е много важна".

Припомняме, че по-рано тя обяви плановете на Париж да открие френско консулство в арменската област Сюник, както и да засили сътрудничеството с Ереван в областта на отбраната.

Това са осезаеми доказателства за подкрепата от Франция за Армения. Военният аташе ще бъде назначен във френското посолство в Ереван", каза Колона.

Министърът настоява, че Европейският съюз (ЕС), следвайки примера на Франция, трябва да укрепи отношенията си с Армения.

Кремъл: Ратифицирането на Римския статут на МНС от Армения е стъпка в грешна посока

Кремъл: Ратифицирането на Римския статут на МНС от Армения е стъпка в грешна посока

Русия изпратила въпроси към ръководството на Армения

Армения реши да се присъедини към Римския статут на Международния наказателен съд (МНС). 

Очаквано, Русия реагира остро на решението. Москва разглежда ратифицирането като необмислен ход по отношение на двустранните отношения. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

По думите му Армения е приятелска страна и партньор за Русия. Според Песков има много неща, които свързват Русия с "братския арменски народ".

След ратифицирането на Римския статут на МНС обаче Русия имала някои допълнителни въпроси, които вече са отправени към ръководството на Армения, подчерта говорителят на Кремъл.

Базираният в Хага МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Москва отхвърли обвиненията и заяви, че Русия не признава правомощията на МНС и смята решението на съда за юридически нищожно.

Трима бивши лидери на Нагорни Карабах пристигат в Армения

Трима бивши лидери на Нагорни Карабах пристигат в Армения

Бившият държавен министър Артур Арутюнян, Карен Саркисян и Арарат Мелкунян са влезли в Армения във вторник

Трима бивши лидери на азербайджанския регион Нагорни Карабах, който преди това беше контролиран от етнически арменци, пристигнаха благополучно в Армения във вторник.

Бившият държавен министър Артур Арутюнян, бившият министър на вътрешните работи Карен Саркисян и бившият ръководител на службата за сигурност Арарат Мелкунян са влезли в Армения във вторник.

Азербайджан пое контрола над територията след три десетилетия в светкавична военна операция на 20 септември и обеща да преследва "престъпното" сепаратистко ръководство, което според него е отровило умовете на населението.

Повече от 100 000 бежанци са избягали от Карабах в Армения след азербайджанската военна офанзива там миналия месец. По време на изселването масивна експлозия в покрайнините на бунтовническата крепост Степанакерт уби 170 души и рани стотици други.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск