Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в четвъртък, че не е дошло времето Европа да наложи санкции на Азербайджан заради офанзивата му за поемане на контрола над бунтовническия регион Нагорни Карабах.

Това съобщи АФП.

В речта си на европейската среща на върха в Гранада Макрон заяви, че "дълбоко съжалява", че президентът Илхам Алиев е отхвърлил възможността да присъства на разговорите и да се срещне с арменския си съперник министър-председателя Никол Пашинян.

Но европейските лидери трябва да продължат да обсъждат кризата с Азербайджан, за да "защитят по най-добрия начин" Армения, вместо да прибягват бързо до икономически мерки, добави той.

Азербайджан иска преговори с Армения в Брюксел

Азербайджан иска преговори с Армения в Брюксел

Погрешно било отказът на Баку за среща в Гранада да се представя като нежелание за разговори

Припомняме, че Илхам Алиев обмисляше да участва в петстранна среща в Гранада утре с лидерите на Франция, Германия, Армения и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Петимата трябваше да обсъдят бъдещето на региона Нагорни Карабах, след като Баку си върна пълния контрол върху него при 24-часова военна операция, започнала на 19 септември, както и да разгледат напредъка на дългогодишните, но проблематични мирни преговори между Азербайджан и Армения.

Азербайджанската държавна информационна агенция AПA обаче информира, че Алиев е решил да не присъства на срещата.

Недоволството в Баку е било породено от изявление на Мишел, както и "проарменски изявления" от страна на френски официални лица и решението на Франция да предостави на Ереван военно оборудване.