Министрите на външните работи от Иран, Турция и Русия се срещат с колегите си от Азербайджан и Армения в Техеран днес. На срещата ще обсъдят напредъка към мирно споразумение между двете съседки от Южен Кавказ, съобщава "Ройтерс" цитирайки ирански и руски държавни медии.

Първата среща на външните министри на Русия, Армения и Азербайджан след септемврийската офанзива на азерските сили в Нагорни Карабах идва на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток.

Иранската Новинарска агенция на Ислямската република IRNA цитира външното министерство, че страните искат да говорят по регионални въпроси "без намесата на нерегионални и западни държави". Става дума за Съединените щати и Европейския съюз, чието участие в търсенето на мирно споразумение между Армения и Азербайджан особено раздразни Москва.

Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан до края на годината

Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан до края на годината

Гарантира за безопасността на всички азербайджански граждани на нейна територия

Руската информационна агенция Интерфакс съобщи, че външният министър Сергей Лавров ще пътува до Техеран за срещата.

От началото на войната в Украйна Москва се стреми да заздрави военните и дипломатическите връзки със страни извън традиционния Запад. Оттогава Лавров се е срещал няколко пъти с иранския си колега. Русия смята себе си за гарант за сигурността между Азербайджан и Армения, но не може да фокусира влиянието си поради войната в Украйна.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но има преобладаващо етническо арменско население и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години след война. Азербайджан си върна части от земите във и около него във война през 2020 г.

Лавров: САЩ и ЕС дестабилизират Южен Кавказ

Лавров: САЩ и ЕС дестабилизират Южен Кавказ

Руският миротворчески контингент в Карабах е готов да допринесе за установяването на мирен живот в региона

Повече от 100 000 етнически арменци бяха принудени да избягат и Армения обвини Азербайджан в извършване на етническо прочистване. Азербайджан отрича това твърдение и заявява, че хората са били свободни да останат и да се интегрират в Азербайджан.

Двете страни са водили две войни през последните три десетилетия и досега не са успели да постигнат мирно споразумение въпреки дългогодишните усилия на САЩ, ЕС и Русия.

Така наречената платформа за Южен Кавказ 3+3, която за първи път проведе разговори през 2021 г., трябваше да включва и Грузия, но Грузия заяви по-рано, че не планира да участва в инициативата и каза в неделя, че няма да дойде в Техеран.

Армения е разработила пътна карта за мир с Азербайджан

Армения е разработила пътна карта за мир с Азербайджан

С посредничеството на Европейския съюз