Арменският премиер Никол Пашинян каза, че с посредничеството на Европейския съюз (ЕС) е разработена пътна карта за нормализиране на отношенията между Баку и Ереван. Той съобщи това по време на съвместен брифинг с литовския си колега Ингрида Шимоните, съобщава ТАСС.

"Бих искал да подчертая, че по време на срещите в Брюксел между мен и президента на Азербайджан, с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, по същество беше разработена пътна карта за нормализиране на отношенията между Азербайджан и Армения. беше отразено и в четиристранното изявление, подписано в Гранада", каза Пашинян.

Той отбеляза, че ангажиментът на страните към тази пътна карта ще осигури ускоряване на мирния процес.

Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан до края на годината

Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан до края на годината

Гарантира за безопасността на всички азербайджански граждани на нейна територия

Припомняме, че Пашинян заяви във вторник, че Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан до края на годината и ще гарантира безопасността на всички азербайджански граждани на нейна територия. 

Руският президент Владимир Путин миналата седмица каза, че вярва, че мирно споразумение между Армения и Азербайджан е постижимо, ако и двете страни покажат добра воля, омаловажавайки трудността при постигането на споразумение за общата им граница.

Миналия месец Азербайджан предприе светкавична офанзива, за да овладее контрола над отцепилия се регион Нагорни Карабах, който беше управляван от етнически арменци с подкрепата на Армения в продължение на три десетилетия.

Повечето от около 120 000 етнически арменци в Карабах избягаха в Армения.

Алиев готов на преговори с Армения

Алиев готов на преговори с Армения

"Имаме нужда от участието на Грузия в тази ситуация, каза Алиев след срещи с грузинския премиер