Руският президент Владимир Путин по време на преговорите с азербайджанския си колега Илхам Алиев предложи да се обсъди ситуацията около Нагорни Карабах, съобщава ТАСС.

Путин се среща с Алиев в Киргизстан, където и двамата лидери присъстват на срещата на върха на ОНД в петък. В преговорите участват делегации от двете страни. В началото на срещата руският лидер припомни, че неотдавна той и азербайджанският му колега са разговаряли по телефона. Той уточни, че по време на срещата ще се обърне внимание на въпроси, свързани със ситуацията в Нагорни Карабах.

"Въпрос номер едно е ситуацията около Карабах, но имаме и друг дневен ред, той е доста обширен.", заяви Путин.

Русия премахва постове в Карабах

Русия премахва постове в Карабах

Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования

От руска страна в преговорите участваха министърът на външните работи Сергей Лавров, вицепремиерът Алексей Оверчук, помощникът на президента Юрий Ушаков, ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников и заместник-ръководителят на Министерството на отбраната Александър Фомин. Азербайджанската делегация включваше вицепремиера на републиката Шахин Мустафаев, външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, помощника на президента Хикмет Хаджиев, министъра на отбраната Закир Хасанов и министъра на икономиката Микаил Джабаров.

Това бе първото първото посещение на руския лидер в чужбина, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста му.

Путин рядко е пътувал зад граница след началото на войната в Украйна през 2022 г. и не е известно да е напускал Русия, откакто през март МНС издаде заповед за задържането му по подозрение за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Кремъл отрича тези обвинения.

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата

Руското министерство на отбраната обяви демонтирането на шест наблюдателни поста и 15 временни поста на руски миротворци в Нагорни Карабах.

"Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования на Нагорни Карабах, шест наблюдателни и 15 временни наблюдателни поста на руски миротворци в районите Аскеран, Шуша, Мартуни и Мардакерт са затворени от 19 септември 2023 г.", казва руският Министерството на отбраната в бюлетин за дейността на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах Карабах. В зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент не са регистрирани нарушения на режима на прекратяване на огъня", се отбелязва в доклада.

На 6 октомври Москва обяви, че не обсъжда изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах.

Съобщенията, че делегацията на Министерството на отбраната на Русия обсъжда в Баку или Ереван изтеглянето на руския миротворчески контингент от Нагорни Карабах, не съответствали на действителността.

На 5 октомври на Валдайския форум президентът Владимир Путин разказа, че Азербайджан е предложил на Русия на двустранна основа да се договори за статута на руските миротворци в Карабах и че Армения се е съгласила с това предложение.

Азербайджан продължава с арестите на бивши лидери на Нагорни Карабах

Азербайджан продължава с арестите на бивши лидери на Нагорни Карабах

Те остават зад решетките за четири месеца

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново ескалира, след като Баку предприе "местни антитерористични мерки" и поиска арменските войски да се изтеглят от региона.