Руското министерство на отбраната обяви демонтирането на шест наблюдателни поста и 15 временни поста на руски миротворци в Нагорни Карабах.

"Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования на Нагорни Карабах, шест наблюдателни и 15 временни наблюдателни поста на руски миротворци в районите Аскеран, Шуша, Мартуни и Мардакерт са затворени от 19 септември 2023 г.", казва руският Министерството на отбраната в бюлетин за дейността на руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах Карабах.

"В зоната на отговорност на руския мироопазващ контингент не са регистрирани нарушения на режима на прекратяване на огъня", се отбелязва в доклада.

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата

Припомняме, че на 6 октомври Москва обяви, че не обсъжда изтеглянето на руските сини каски от Нагорни Карабах. 

Съобщенията, че делегацията на Министерството на отбраната на Русия обсъжда в Баку или Ереван изтеглянето на руския миротворчески контингент от Нагорни Карабах, не съответствали на действителността. 

На 5 октомври на Валдайския форум президентът Владимир Путин разказа, че Азербайджан е предложил на Русия на двустранна основа да се договори за статута на руските миротворци в Карабах и че Армения се е съгласила с това предложение.

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново ескалира, след като Баку предприе "местни антитерористични мерки" и поиска арменските войски да се изтеглят от региона.

Ереван на свой ред заяви, че в Нагорни Карабах няма арменски сили и определи случващото се "акт на широкомащабна агресия".

Русия призова двете страни да спрат кръвопролитията и да се върнат към опитите за уреждане на конфликта по дипломатически път.

Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята

Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята

Президентът Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване

На 20 септември Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че е постигнато споразумение с участието на руския мироопазващ контингент за прекратяване на антитерористичните мерки в Карабах.

На 28 септември президентът на Нагорни карабах Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на непризнатата република, считано от 1 януари 2024 г.

Повече от 100 000 души - по-голямата част от населението на Карабах - са избягали и са потърсили убежище в Армения, страна с 2,8 милиона души.

Намесата на САЩ и ЕС в отношенията между Азербайджан и Армения предизвиква нестабилност. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров.

Според него Брюксел се грижи за своите геополитически амбиции, като налага своите посреднически услуги на Азербайджан и Армения, внасяйки дестабилизация в Южен Кавказ заедно с Вашингтон.

Руският миротворчески контингент в Карабах е готов да допринесе за установяването на мирен живот в Южен Кавказ, поясни Лавров.

Азербайджан продължава с арестите на бивши лидери на Нагорни Карабах

Азербайджан продължава с арестите на бивши лидери на Нагорни Карабах

Те остават зад решетките за четири месеца

По думите му спазването на принципите на Хартата на ООН в тяхната цялост и взаимовръзка е ключът към международния мир и стабилност.