Съд в Азербайджан разпореди ареста на двама бивши лидери на непризнатата и вече саморазпуснала се република Нагорни Карабах, съобщават ТАСС и агенция АПА.

Бако Саакян и Аркади Гукасян, както и бившият председател на парламента на Нагорни Карабах Давид Ишханян ще бъдат задържани за четири месеца.

Съдебната заповед идва след разследване на Службата за държавна сигурност на Азербайджан. Тримата бивши служители от Нагорни Карабах са били арестувани във вторник.

Днес Службата за държавна сигурност и Главната прокуратура на Азербайджан потвърдиха задържането и на Араик Арутюнян, бивш лидер на Нагорни Карабах, който е изправен пред официални обвинения в тероризъм, започване на агресивна война и предумишлено убийство, наред с други предполагаеми престъпления.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск

Миналата беше съобщено за ареста на бившия външен министър и помощник на президента на Нагорни Карабах Давид Бабаян, както и на Рубен Варданян, друг бивш ръководител на републиката.

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах отново ескалира, след като Баку предприе "местни антитерористични мерки" и поиска арменските войски да се изтеглят от региона.

Ереван на свой ред заяви, че в Нагорни Карабах няма арменски сили и определи случващото се "акт на широкомащабна агресия".

Русия призова двете страни да спрат кръвопролитията и да се върнат към опитите за уреждане на конфликта по дипломатически път.

На 20 септември Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че е постигнато споразумение с участието на руския мироопазващ контингент за прекратяване на антитерористичните мерки в Карабах.

На 28 септември президентът на Нагорни карабах Самвел Шахраманян подписа указ за разпускане на непризнатата република, считано от 1 януари 2024 г.

Азербайджан арестува бившия шеф на сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах

Азербайджан арестува бившия шеф на сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах

Около 42 500 души, или около 35% от етническото арменско население в региона са заминали за съседна Армения