Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах във вторник, след като си върнаха контрола над населения с арменци отцепнически регион в светкавична военна операция миналия месец, съобщава АП.

Араик Арутюнян, който ръководеше региона, преди да се оттегли в началото на септември, беше арестуван и отведен в азербайджанската столица. Също така бяха задържани Аркади Гукасян, който беше сепаратисткият президент от 1997 г. до 2007 г., Бако Саакян и председателят на сепаратисткия законодателен орган Давид Ишханян.

Трима бивши лидери на Нагорни Карабах пристигат в Армения

Трима бивши лидери на Нагорни Карабах пристигат в Армения

Бившият държавен министър Артур Арутюнян, Карен Саркисян и Арарат Мелкунян са влезли в Армения във вторник

Припомняме, че във вторник трима бивши лидери на Нагорни Карабах, пристигнаха благополучно в Армения.

Това са бившият държавен министър Артур Арутюнян, бившият министър на вътрешните работи Карен Саркисян и бившият ръководител на службата за сигурност Арарат Мелкунян.

Азербайджан пое контрола над територията след три десетилетия в светкавична военна операция на 20 септември и обеща да преследва  ръководството.

Оттогава почти всички около 120 000 жители са избягали в Армения, страхувайки се за безопасността си.

Азербайджан вече арестува Рубен Варданян, бивш ръководител на правителството на Карабах, и Левон Мнацаканян, бивш командир на сепаратистката армия на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения иска ЕС да санкционира Азербайджан заради Нагорни Карабах

ЕС има много инструменти за оказване на натиск

Президентът на непризнатата република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на нейното съществуване.

На населението бе наредено да обмисли условията за реинтеграция, предложени от Баку и самостоятелно да вземе решение за възможността да остане в региона, но като част от Азербайджан.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 01.01.2024 г., а Република Нагорни Карабах (Арцах) ще престане да съществува.