Русия закри военна база в Азербайджан, където бяха разположени близо 2000 нейни войници, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като азерските сили си върнаха района миналата година въпреки двугодишната руска мисия за предотвратяване на война между Азербайджан и Армения.

Общо 1960 руски миротворци са били настанени в 10 казарми в базата в Ходжали - град в района на Карабах. Въпреки това обаче Азербайджан си върна Нагорни Карабах със светкавична офанзива през септември 2023 г., което предизвика изселването на 100 000 етнически арменци, които се радваха на фактическа независимост, откакто се отцепиха през 90-те години на миналия век в първата от двете войни между южнокавказките съседи.

"Присъствието на руски миротворци направи възможно установяването на мир на азербайджанска земя", заяви руският генерал-полковник Евгений Никифоров на церемонията по отпътуването.

Руските миротворци се оттеглят от Нагорни Карабах

Руските миротворци се оттеглят от Нагорни Карабах

Мястото им се заема от азербайджанската полиция

Началникът на генералния щаб на Азербайджан генерал-полковник Керим Валиев пък посочи, че Русия е положила "всички усилия за установяване на мир в икономическия регион Карабах" и за прекратяване на десетилетния конфликт.

Армения обаче има много различен поглед върху ролята на Русия. Тя обвини Москва, че се е провалила, като не е направила нищо, за да попречи на Азербайджан да превземе Нагорни Карабах със сила и да проведе "етническо прочистване" - нещо, което Азербайджан отрича.

Ереван преустанови участието си в Организацията на договора за колективна сигурност - отбранителна групировка от бивши съветски държави, която е доминирана от Русия.

Армения нямаше свой представител на церемонията в сряда, където бяха изпълнени народни танци и патриотични песни, а руските войски си тръгнаха под звуците на военен оркестър.

Никифоров заяви, че руските сили могат да си припишат заслугата за предоставянето на хуманитарна помощ, обезвреждането на повече от 30 000 взривни устройства, връщането на над 110 военнопленници и организирането на връщането на повече от 1900 загинали войници на съответните страни.

"Руските военни изпълниха поставената им задача", обобщи той.

Русия и Азербайджан разминират Карабах

Русия и Азербайджан разминират Карабах

Договорени са съвместните действия при спазване сигурността на цивилните