Азербайджан и Армения ще проведат в края на месеца още една среща в рамките на работата на комисиите за определяне на държавните граници. Това заяви секретарят на Съвета по сигурносттана Армения Армен Григорян, цитиран от "Азерпрес".

Той посочи, че на 4 януари арменската страна е отговорила на предложенията на азербайджанската страна по отношение на мирния договор.

"Динамиката е положителна, но има и определени, нерешени въпроси, по които се надяваме да отчетем напредък в най-скоро време. Надяваме се, че ще бъде възможно да финализираме мирния договор и да го сключим в най-кратки срокове", добави Григорян.

По негови думи част от въпросите са договорени устно, но не са отразени писмено.

През декември Азербайджан и Армения размениха военнопленници на границата си. Това бе стъпка към нормализиране на отношенията между двете страни, след като Азербайджан постигна решителен пробив в техния десетилетен конфликт.

Армения и Азербайджан готови да финализират мирния договор

Армения и Азербайджан готови да финализират мирния договор

На 25 декември беше съобщено, че Азербайджан е изпратил на Армения отговор на последните предложения

Очакваше се размяната да включва освобождаването от страна на Баку на 32 арменци, повечето от които задържани в края на 2020 г. В замяна Ереван предаде двама азербайджански войници, заловени през април тази година.

Тогава обсъдиха и изтеглянето на войските от общата си граница.

Съседите от Южен Кавказ са водили две войни през последните 30 години за Нагорни Карабах - планински район, който е част от Азербайджан, но където етническите арменци са се отцепили и на практика са установили независимост през 90-те години.

Азербайджан си върна спорния регион със светкавична офанзива през септември, която принуди повечето от неговите 120 000 етнически арменци да избягат в Армения.

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

С посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

При обявяването на планираната размяна на пленници заявиха, че "препотвърждават намерението си да нормализират отношенията и да постигнат мирен договор въз основа на зачитане на принципите на суверенитета и териториалната цялост".

Споразумението беше приветствано от Европейския съюз и Съединените щати, които от десетилетия се опитваха да убедят двете страни да подпишат мирен договор за уреждане на спорни въпроси, включително демаркацията на техните граници.

Армения и Азербайджан бяха част от Съветския съюз, който се разпадна през 1991 г. Въпреки че Русия смята себе си за гарант за сигурността в региона, влиянието ѝ намаля през последните две години, тъй като войната в Украйна отклони вниманието ѝ.

Армения обаче остро критикува като неефективна руската роля в Карабах.