Повече от 88 000 души са преминали в Армения от Нагорни Карабах досега и общият брой на пристигащите може да нарасне до 120 000, каза служител на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), цитиран от Ройтерс.

"Готови сме да се справим с до 120 000 души. Много е трудно да се предвиди колко ще дойдат на този етап", каза Кавита Белани, представител на ВКБООН в Армения, на брифинг в отговор на въпрос за броя на бежанците.

Тя каза, че арменското правителството е изправено пред предизвикателства, за да отговори на нуждите на толкова много хора, описвайки сцени с огромни тълпи от изтощени и уплашени хора в регистрационните центрове.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята.

Азербайджан възнамерява да позволи на група експерти от ООН да посети района на Карабах "в рамките на няколко дни", съобщи кабинетът на президентски съветник в петък.

Съединените щати и други страни призоваха Баку да допусне международни наблюдатели в Карабах на фона на опасения за възможни нарушения на човешките права. Армения обвини Азербайджан в етническо прочистване в Карабах, нещо, което Баку категорично отрича.

Алиев каза на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонен разговор във вторник, че неговите сили са атакували само "военни съоръжения... по време на антитерористичните мерки, които продължиха по-малко от 24 часа, и цивилните не са пострадали". Това съобщиха от кабинета на президента на Азербайджан.

Припомняме, че по-рано този месец напрежението между Армения и Азербайджан ескалира и Баку стартира военна офанзива в Нагорни Карабах. Арменските сепаратисти свалиха оръжията и седнаха на масата за преговори.

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

Целта е адекватен отговор на нуждите на местното население