Съдиите в Международният съд на ООН наредиха днес Азербайджан да позволи на етническите арменци, избягали от Нагорни Карабах през септември, да се завърнат, както и да запази останалите арменци в анклава в безопасност, съобщава "Ройтерс". Това е част от набор от спешни мерки за региона.

Решението идва, след като през септември Азербайджан си върна оспорвания регион Нагорни Карабах в светкавична офанзива след десетилетия на вражда между Баку и Ереван. Военните действия предизвикаха масовото изселване на повечето от нейните 120 000 етнически арменци към съседна Армения.

Ереван обвини Азербайджан в етническо прочистване и поиска от Международния съд, да издаде спешни мерки, насочени към защита на правата на етническите арменци от Нагорни Карабах.

Според председателстващ съдия Джоан Донохю Азербайджан трябва "да гарантира, че лицата, които са напуснали Нагорни Карабах след 19 септември 2023 г. и които желаят да се върнат в Нагорни Карабах, могат да го направят по безопасен, безпрепятствен и експедитивен начин".

Пашинян очаква скорошен мир с Азербайджан

Пашинян очаква скорошен мир с Азербайджан

Той се надява на укрепване на мира в Южен Кавказ

Съдът каза, че Азербайджан трябва също да осигури сигурността на всички етнически арменци, които все още живеят в анклава; те не трябва да бъдат подлагани на "използване на сила или сплашване, което може да ги накара да избягат". Освен това Баку трябва да докладва на съда след два месеца, за да покаже как изпълнява заповедта.

Представители на Азербайджан уведомиха съда в изслушванията през октомври, че ще позволят връщането на жители, избягали от Нагорни Карабах, както и че ще пазят всички жители на анклава в безопасност.

Мерките са част от два конкуриращи се съдебни спора между Армения и Азербайджан пред Международния съд. Двете страни се обвиняват една друга в нарушаване на антидискриминационен договор на ООН. Не е определена дата за основното дело и не се очаква окончателно решение по-рано от догодина.

Азербайджан очаква да преговаря скоро с Армения

Азербайджан очаква да преговаря скоро с Армения

Очаква отговора на Ереван на последните му мирни предложения