По време на среща между Владимир Путин и арменския премиер Никол Пашинян в сряда в Москва е било договорено изтеглянето на руски военни и граничари от редица региони на Армения, но те ще останат на арменската граница с Турция и Иран, потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

"Да, това е така. През есента на 2020 г. по искане на арменската страна нашите военни и граничари бяха разположени в редица арменски региони и днес, поради променените условия, вече няма такава необходимост, така че президентът Путин се съгласи и беше договорено изтеглянето на нашите военни, гранични служители", каза Песков пред Интерфакс в четвъртък.

Руската гранична охрана обаче ще остане на границите на Армения с Турция и Иран по искане на Ереван.

Армения все още остава член на ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), но не иска да бъде част от неработещ механизъм. Това заяви в края на април арменският външен министър Арарат Мирзоян.

Не бива да има свръхочаквания от Армения

Не бива да има свръхочаквания от Армения

ЕС няма нужда да излиза от типичната за него роля на „мека сила“, но е важно той да действа като единен субект

Връзките между Армения, традиционно близък съюзник на Москва и домакин на различни руски военни съоръжения, са обтегнати, след като Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах през септември миналата година въпреки присъствието там на руски миротворци.

ОДКС също не се намеси и военните действия предизвикаха масово изселване на етническото арменско население от района към Армения.

Европейският парламент (ЕП) прие през март резолюция, подкрепяща възможността Армения да кандидатства за членство в Европейския съюз (ЕС). Документът също така призовава за подкрепа на желанието на Ереван да разшири сътрудничеството с Брюксел.

Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения

Беларус ще се присъедини към Русия във втория етап от ядрените учения

Учението има за цел да бъде проверена готовността на нестратегическите ядрени сили на Руси