Армения все още остава член на ръководената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), но не иска да бъде част от неработещ механизъм. Това заяви във вторник арменският външен министър Арарат Мирзоян, цитиран от "Интерфакс".

"Знаете, че през последните няколко години имаше няколко нахлувания на суверенната територия на Република Армения. Ние сме член на ОДКС, чиято мисия е да защитаваме суверенните територии и границите на страните-членки. При тези нахлувания не видяхме правилни действия от страна на организацията, в която членуваме", каза Мирзоян в интервю за Al-Jazeera.

Според него ОДКС е военно-политически блок, чието предназначение е да защитава границите на страните членки.

Армения няма да участва в срещите на ОДКС

Армения няма да участва в срещите на ОДКС

Ереван реши да замрази членството си във водения от Русия блок

"Липсата на правилна реакция повдигна въпроси в арменското общество и ние не искаме да бъдем част от механизъм, който не работи. Ние все още сме член на ОДКБ, но трябва да работим, за да гарантираме, че всички механизми които са идентифицирали работа и това е необходимо", отбеляза ръководителят на Министерството на външните работи на Армения.

Той също така заяви, че "в контекста на арменско-руските отношения има определени проблеми и проблеми. Имаме диалог по тези въпроси, сред които има въпроси, които изискват пълно взаимно разбирателство, но мисля, че такива проблеми съществуват във всички отношения", отбеляза Мирзоян.

Той заяви, че Армения задълбочава отношенията с ЕС и САЩ.

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Арменската страна не е предприела никакви официални действия в това отношение, каза Песков

"Те са нашите основни партньори в осигуряването на демократични реформи и икономическа диверсификация", каза Мирзоян.

Припомняме, че през март Русия заяви, че е разтревожена от "обидната реторика" и ултиматуми, насочени към Москва от политическото ръководство на Армения, и посъветва Ереван вместо това да използва подходящите комуникационни канали

Връзките между Армения, традиционно близък съюзник на Москва и домакин на различни руски военни съоръжения, са обтегнати, след като Азербайджан си върна отцепилия се регион Нагорни Карабах през септември миналата година въпреки присъствието там на руски миротворци.

Армения прекрати членството си в ОДКС

Армения прекрати членството си в ОДКС

Споразумението за колективна сигурност не е било изпълнено по отношение на Армения, особено през 2021-2022 г.

ОДКС също не се намеси и военните действия предизвикаха масово изселване на етническото арменско население от района към Армения.

Европейският парламент (ЕП) прие през март резолюция, подкрепяща възможността Армения да кандидатства за членство в Европейския съюз (ЕС). Документът също така призовава за подкрепа на желанието на Ереван да разшири сътрудничеството с Брюксел