Европейският парламент (ЕП) прие в сряда резолюция, подкрепяща възможността Армения да кандидатства за членство в Европейския съюз (ЕС). Документът също така призовава за подкрепа на желанието на Ереван да разшири сътрудничеството с Брюксел, съобщава News.am.

"За" гласуваха 504 членове на ЕП, четирима бяха против, а 32-ма се въздържаха.

"ЕП вярва, че ако Армения е заинтересована да кандидатства за статут на кандидат за ЕС и да продължи по пътя на последователни реформи, които укрепват нейната демокрация, това може да проправи пътя за промени в отношенията между ЕС и Армения", се казва в резолюцията. ЕП призовава Европейската комисия и Съвета на ЕС активно да подкрепят желанието на Армения да разшири сътрудничеството с ЕС не само в областта на икономическото партньорство, но и в областта на политическия диалог, контактите между народите, секторната интеграция и сътрудничество в областта на сигурността", се отбелязва в документа.

Освен това ЕП заяви "спешната нужда" от засилване на сътрудничеството между ЕС и Армения в областта на отбраната в момент, когато Ереван "преразглежда членството си в ОДКБ". Резолюцията също така призовава да се отговори на арменските молби за подкрепа и подкрепа на арменската армия.

ЕС трябва да бъде готов да приложи санкции срещу всякакви физически и юридически лица, които "застрашават суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Армения".

Армения обмисля възможността за членство в ЕС

Армения обмисля възможността за членство в ЕС

Откакто дойде на власт през 2018 г. Никол Пашинян задълбочи връзките на Армения с Европа и САЩ

В същото време Европейският парламент призова Азербайджан да влезе в диалог с карабахските арменци, "да зачита техните права и да гарантира тяхната безопасност", както и "да освободи всички жители на Нагорни Карабах и Армения, които остават в ареста в Азербайджан."

Освен това ЕП изрази подкрепа за подновяването на преговорите между Армения и Азербайджан "по всички нерешени въпроси" и призова страните да останат ангажирани с "трайно и мирно уреждане на дългогодишния спор чрез диалог и преговори". В резолюцията се подчертава, че диалогът между страните трябва да се основава на взаимното признаване на суверенитета и териториалната цялост, както и на неизползването на сила.

Европейският парламент също призова Турция и други съюзници на Азербайджан да допринесат за мирно уреждане.

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Армения все още готова да подпише мир с Азербайджан

Чака Баку да обяви волята си

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Армения обмисля да кандидатства за членство в Европейския съюз. Това заяви външният министър Арарат Мирзоян, който се стреми да изгради по-тесни връзки със Запада.

В днешно време в Армения се обсъждат много нови възможности. Няма да е тайна, ако кажа, че това включва членство в Европейския съюз, отбеляза той.

Откакто дойде на власт при революция през 2018 г., арменският премиер Никол Пашинян задълбочи връзките на Армения с Европа и Съединените щати, като многократно си навлече гнева на традиционния съюзник Русия.

Ереван многократно е посочвал, че съюзът му с Москва не се простира до войната в Украйна. Пашинян от своя страна обвини Русия, че се стреми да подкопае неговото правителство.

Русия е разтревожена от "обидната реторика" на арменското ръководство

Русия е разтревожена от "обидната реторика" на арменското ръководство

Москва настоява двустранните въпроси да се обсъждат по комуникационни канали

Армения също обвинява Русия, че не успява да я защити от дългогодишния съперник Азербайджан, който се сближи с Москва през последните години.