Изпращане на наемници за в Африка и Сирия. Намеса в изборите в САЩ. Заплахи срещу руския опозиционер Алексей Навални. Почти няма чувствителен въпрос, свързан с Русия, в който да не фигурира и тайнственият бизнесмен Евгений Пригожин, пише АФП.

Но 59-годишният родом от Санкт Петербург е в сянка, оставяйки наблюдатели да спекулират колко ключова е ролята му в съвременна Русия.

Той е обект на американски и европейски санкции заради ролята на наемническата група "Вагнер" и е обвинен от благотворителна организация, съосновател на която е холивудската звезда Джордж Клуни, че предизвиква проблеми в разкъсаната от войната Централноафриканска република.

Пригожин отхвърля обвиненията, отричайки каквато и да е роля в конфликтите в Африка и раздразнително описва обвиненията като пречки срещу бизнес интересите му.

Готвачът на Путин

Пригожин се издига от скромен произход, за да стане част от вътрешния кръг на Путин. Той прекарва 9 години в затвора в последния период на СССР, след като е осъден за измами и кражби. В хаоса от 90-те години на миналия век той започва умерено успешен бизнес - продава хотдог.

Оттам той попада в ресторантьорството и отваря луксозен ресторант в Санкт Петербург, клиент е и Путин, който след това успешно осъществява преход от КГБ към местната политика.

Кетъринг групата "Конкорд", която Пригожин създава, работи за Кремъл, спечелвайки на Пригожин прякора "готвача на Путин". 

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

Нови санкции срещу Евгений Пригожин

Фабрика за тролове

Пригожин избягва светлината на прожекторите и е в образа на човек, който рядко има публични изяви. Когато го заснемат пред камерата, той е с обръсната глава, пронизващ поглед и обикновено в тъмен костюм.

Едно от най-известните изображения го показва в Кремъл през 2011 г., наведен над седналия Путин, докато му предлага ястие, руският лидер гледа назад с одобрителен поглед.

Докладите в руските медии го описват като милиардер с огромно състояние, изградено с държавни договори. Но истинският размер на богатството му не е известен.

Той е санкциониран от Вашингтон, който го обвини, че е участвал в намесата в президентските избори през 2016 г., по-специално чрез неговата интернет "фабрика за тролове".

Пригожин отрече да е замесен и през март поиска 50 милиарда долара компенсация от САЩ.

Той винаги е отричал връзки с наемническата група "Вагнер", която отдавна е обвинявана в изпращане на бойци, които да обслужват интересите на Кремъл в Сирия, Либия и страни от Субсахарска Африка.

През юли 2018 г. трима журналисти, изследващи операциите на "Вагнер" в Централна Африка за разследваща медия, бяха убити от засада.

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Настоява да му изплати 1,2 млн. долара

Много разстроен

Пригожин бе необичайно звуен след отравянето през август на Навални, който се разболя на полет в Сибир и след това бе прехвърлен за лечение в Германия.

Двамата никога не са криели враждата си, като антикорупционната група на Навални обвини фирма, която е работила с "Конкорд", че сервира храна в училища, която е опасна за здравето на децата.

Пригожин съди Навални за клевета и съдът разпореди групата на Навални да плати обезщетение за над един милион долара.

"Възнамерявам да съблека от тази група недобросъвестни хора и дрехите, и обувките им", коментира Пригожин.

Той дори каза, че е превел пари в болницата в Берлин, където Навални е лекуван, за да плати за грижите си, да се възстанови напълно и да може да си изплати парите. Болницата отхвърли предложението.

Когато през октомври ЕС обяви, че санкционира Пригожин за подкопаване на мира в Либия, той заяви, че този ход го натъжава и че има много приятели в Европа.

Той обяви, че съди ЕС за санкциите, които според него са "въведени незаконно и без причина".

"Готвачът на Путин" съди САЩ за 50 млрд. долара

"Готвачът на Путин" съди САЩ за 50 млрд. долара

Компанията му била незаконно обвинена за намеса в американските избори