Директорът на компанията "Конкорд" Евгений Пригожин съобщи за подготовката на иск в размер на 50 млрд. долара срещу САЩ за незаконно преследване и санкции, съобщават руксите медии.

Изявлението на Пригожин, който е по-известен като "готвача на Путин", беше публикувано от пресслужбата на "Конкорд" в руската социална мрежа "ВКонтакте". В него по-конкретно се посочва, че компанията в течение на две години е била незаконно обвинена за намеса в американските президентски избори през 2016 г.

"Правителството на САЩ направи всичко възможно да обвини "Конкорд" в нарушаване на американското законодателство. В това число отказа да предостави доказателства, фалшифицира показания на свидетели и предприе всички възможни стъпки за недопускане на справедлив съдебен процес, опитвайки се да убеди международната общност и американските граждани, че за вътрешните проблеми на САЩ виновни са "Конкорд" и Русия", се изтъква в изявлението на Пригожин.

Вчера съд в САЩ уважи искането на прокурорите и закри делото за намеса в изборите срещу "Конкорд Мениджмънт". В допълнение към тази компания, обвинението за "сговор с цел измама срещу САЩ" беше свалено и за свързаната с нея компания "Конкорд Кетъринг".

Въпреки спирането на делото САЩ ще продължат опитите да изправят пред съд всички граждани на Русия по делото.

В изявлението на Пригожин се подчертава, че в съда "Конкорд" е разчитал публично да покаже несъстоятелността и политизирането на обвиненията. Прекратяването на наказателното дело означава, че твърденията "Пригожин се намеси в избора на президент на САЩ", "Конкорд" се намеси в избора на президент на САЩ", "Русия се намеси в избора на президент на САЩ" са лъжа и измислица, добави ръководителят на компанията.

Специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлър по-рано обвини 13 руснаци и три руски компании в "сговор срещу САЩ" и "измама". Мюлър в продължение на две години разследва предположенията за руска намеса в изборите, но не откри доказателства за сговор между президента Доналд Тръмп и Русия.