Украинските въоръжени сили в южната част на страната са унищожили още една баржа, използвана от окупаторите за доставка на оръжия и оборудване.

Това съобщи оперативното командване "Юг" на украинската армия.

Напрегната остава ситуацията в посока Южен Буг, но украинците твърдят, че руснаците са загубили тактически изгодна позиция.

Украинците са нанесли удари край Садово (на около 17 км източно от град Херсон), по станция за радиоелектронна борба (РВЕ) в Нова Каховка и по руски район за съсредоточаване в Стара Збурьовка (на около 23 км югозападно от град Херсон).

Макар и украинските военни да запазиха оперативна тишина по отношение на напредъка на контраофанзивата и ISW потвърждава от открити източници успеха на украинската армия.

Украинският генерален щаб съобщава, че руските сили подготвят маршрути за отстъпление, включително нов преход в района на хидроелектрическата централа "Каховка", поради ударити по руските преходи през река Днепър.

Вчера вечерта и тази нощ руските медии съобщиха за неутрализира на група "престъпници" в окупирания от Русия Херсон. Медиите се позовават на информация на службите за сигурност.

"Идентифицирана е група от въоръжени мъже, които са оказали съпротива. Руските правоприлагащи органи незабавно отиват на мястото и неутрализират престъпниците. Няма жертви или ранени сред цивилното население", посочва агенция ТАСС и уточнява, че преди полунощ престрелката е приключила.

Според руските медии тежката техника е обстрелвала къщата, в която са се били окопали "бойците". Телевизионният канал "Вести" съобщи за "антитерористичната операция", но останалите медии се ограничават до "група въоръжени лица".

Не се съобщава кой точно е участвал в стрелбата и защо е започнала.