Руските окупатори провеждат безсмислени офанзиви край Донецк и Бахмут, вместо да се съсредоточат върху защитата от украинските контраофанзиви, чийто напредък продължава.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

"Руските сили продължават да атакуват Бахмут и различни села край Донецк, които са емоционално важни за провоенно настроените жители на така наречената "ДНР" и за нищо друго", отбелязват анализаторите.

ISW изтъква, че окупаторите насочват резерви към тези усилия, които и без това са ограничени, докато в същото време има по-уязвими руски отбранителни линии, които са били набързо изградени по река Оскол в източната част на Харковска област.

BBC: Големи загуби за руската армия при отстъплението в Украйна

BBC: Големи загуби за руската армия при отстъплението в Украйна

Само за седмица те са 200 военни

"Руснаците не могат да се надяват на достатъчно мащабни успехи край Бахмут или Донецк, за да осуетят украинските контраатаки, и изглежда продължават почти всички автоматизирани усилия за укрепване в Донецка област, които все повече се откъсват от общите реалности на театъра на операциите", казват експертите.

Освен това Институтът за изследване на войната заяви, че неуспехът на окупаторите да придвижат мащабни подкрепления на изток от Харковска и Луганска област оставя по-голямата част от окупираната от Русия североизточна украинска територия изключително уязвима за по-нататъшни контраофанзиви от страна на ВСУ.