Новобранците, които ще бъдат призовани на военна служба тази есен, няма да бъдат изпращани в зоната за специална военна операция в Украйна. 

Това са съобщили от руския Генерален щаб, цитирани от "Интерфакс".

"Призованите за военна служба граждани няма да участват в специална военна операция в Украйна, а всички наборни военнослужещи, чийто срок на служба е изтекъл, ще бъдат уволнени и незабавно изпратени по местоживеене", каза представител на главното организационно-мобилизационно управление. каза в четвъртък управлението на Генералния щаб на Руската федерация Владимир Цимлянски.

"Събитията от предстоящата наборна служба по никакъв начин не са свързани с провеждането на специална военна операция. Както и досега, тя ще се проведе в сроковете, определени от законодателството на Руската федерация, и по планиран начин", каза той.

Русия призовава 1 млн. резервисти?

Русия призовава 1 млн. резервисти?

Говорителят на Кремъл отрича

Руският Генерален щаб съобщи, че частичната мобилизация и есенният набор в армията не се отнасят за редовните студенти.

"Всички наборници, независимо от тяхната специалност, ще бъдат изпратени в части и ще служат в Руската федерация, добави Цимлянски. През есента на тази година 120 000 души ще бъдат повикани на военна служба, каза той. Това е по-малко от миналата есен, но дори и със специална военна операция този брой напълно задоволява нуждите на правоохранителните органи на държавата", каза той.Броят на гражданите, призовани за военна служба преди началото на всяка наборна кампания, се определя с указ на президента на Руската федерация", каза той.

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

Над 1400 души арестувани за часове в Русия след обявената частична мобилизация

В Москва - 536, в Петербург - над 524 души

Припомняме, че след обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Проектът ОВД-Инфо, който вчера започна да води списък на арестуваните от протестите срещу мобилизацията, съобщи и че някой от тях са получили повиквателна за мобилизация още в ареста.

Журналистите от "Новая газета. Европа", която се списва в изгнание, пишат, че до 1 милион резервисти може да бъдат мобилизирани в Русия.

Те се позовават на източник от администрацията в Кремъл, според когото параграф 7 от указа на руския президент Владимир Путин и който параграф е засекретен с гриф "за служебно ползване", позволява мобилизацията на до един милион души.

"Цифрата беше коригирана няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", каза източникът.

Говорителят на президента Дмитрий Песков отрича предположението, а руските медии разпространяват навсякъде твърдението му. Отговорът на Песков на въпрос дали се предвижда да бъдат мобилизирани един милион руснаци е: "Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Шойгу каза в интервюто си: "300 000 души. Тук става дума за до 300 000 души."

По-късно Песков нарече лъжа съобщенията за съдържанието на седма точка от мобилизационния указ. Песков обаче признава, че засекретената клауза от указа се отнася до брой на резервистите, които могат да бъдат призовани на военна служба. Руските агенции съобщават, че с приоритет ще бъдат мобилизирани лекари.

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Руски опозиционери зоват за протести срещу обявената частична мобилизация

Според Алексей Навални Путин изпраща повече руснаци на смърт заради една неуспешна война