Вчера руските власти започнаха да провеждат "референдуми" в окупираните територии на украинските области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, за да регистрират, поне формално, анексирането им. Киев, САЩ и страните от Европейския съюз предупредиха, че организирането на такъв "плебисцит" ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

Сега вероятно ще последва война на изтощение, в която Русия ще трябва да докаже конкурентоспособността на своя военнопромишлен комплекс спрямо отбранителните индустрии на САЩ и техните съюзници, които помагат на Украйна. Не бива да се пренебрегва и силата на украинския военно-промишлен комплекс.

Според Bloomberg руските разходи за отбрана ще нараснат още повече и ще надхвърлят първоначалните бюджетни прогнози за следващата година с повече от 43%. "Пренасочването на ресурси и работна сила към въоръжените сили ще изтощи икономиката в рецесия, чийто пазар на труда вече е претоварен от лоши демографски показатели и безпрецедентно ниска безработица. Това заплашва да натовари и публичните финанси, особено в момент, когато се засилва противопоставянето по отношение на енергийните доставки от Русия за Европа", пише Bloomberg.

В навечерието на "референдума" проруски подгласници разпространиха информация за настъпление на украинските войски, което да осуети "гласуването". Те активно обсъждаха и предлагаха варианти за мястото на провеждане на атаката.

Съобщения за плановете на украинските въоръжени сили да атакуват масирано участък от многокилометровия фронт се чуваха и преди самата офанзива да започне. Когато все пак се стигна до пробив - в Харковска област близо до Балаклея - той беше изненада за мнозина.

Изглежда, че командването на въоръжените сили на Украйна продължава да действа по своя план, без да се съобразява с политическите събития, организирани от руската страна в завладените територии.

За украинската страна, от правна гледна точка, нищо няма да се промени след "референдумите" в неконтролираните територии", затова и едва ли има смисъл украинските въоръжени сили да нанасят удари в момент, когато противниковата страна ги очаква. Неотдавнашният успех в посока Харков показва, че факторът на изненадата е много важен за настъплението.

Руската армия прехвърли големи части на южния фронт през лятото, за да отблъсне евентуално настъпление на украинците, но все още не ги въвежда в бой, а държи част от тях в резерв на левия бряг на Днепър, а друга част използва за укрепване на разтеглените позиции в степите между Каховското водохранилище и Донецк.

Руските части, голяма част от които са наемници от частни военни компании, продължават да правят опити за настъпление от изток и югоизток към Бахмут, важна крепост в централен Донбас, но засега без успех. С изключение на Бахмут, украинската армия няма особено проблемни райони в момента.

Най-трудната ситуация за руските войски е край Лиман, град в Северен Донбас между контролирания от Киев Славянск и окупирания от Москва Северодонецк. Украинските сили се опитват да заобиколят града от север, атакувайки откъм село Дробишево, което са превзели, и са близо до постигането на целта си.

По данни на Института за изследване на войната на САЩ от четвъртък до петък ВСУ са предприели пореден удар за заобикаляне на Лиман от север, като са атакували през Редкодуб и Коровой Яр и са заплашили да превземат града в двоен пръстен.

Украинците продължават да напредват на север и северозапад от Лиман. Руски военни блогъри съобщиха, че украинските сили са навлезли в тила на руските позиции в Лиман от север, след като са пробили руската отбрана около Карпивка и Ридкодуб, на около 22 км северозападно от Лиман. Блогър отбелязва, че няма комуникации с руския резервен отряд, който е заемал отбранителна позиция край Дробишево (на 7 км западно от Лиман).

Украински сили са продължили да отблъскват усилията на Русия да си върне загубените позиции около източната част на Купянск на 23 септември. Руските сили отново неуспешно са се насочили към язовирната стена на язовир "Печениха", на река Сиверски Донецк, вероятно в опит да нарушат украинската логистика на източния ѝ бряг.

Украинският генерален щаб съобщава, че украински удари са ранили командира на 144-та мотострелкова дивизия на 20-та армия със смесени въоръжения на Западния военен окръг генерал-майор Олег Цоков в Сватово (на около 37 км източно от новата фронтова линия в Харковско-Луганска област). 144-та дивизия е базирана в Западна Русия близо до границата с Беларус, а това, че тази бригада се намира в Украйна, показва, че Русия продължава да изразходва първостепенните си сили, които са отговаряли за защита на руските граници от нападение на НАТО, както и за заплаха за НАТО.

Украинските военни запазват оперативно мълчание по отношение на сухопътни атаки в Херсонска област, но отбелязват, че руските сили са продължили да полагат усилия за възстановяване на загубените позиции и са обстрелвали цялата линия на съприкосновение на 23 септември.

Въпреки режима на тишина Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че са нанесени седем въздушни удара по руски сили и проведени 99 огневи мисии, за унищожаване на два командни пункта в районите Хениченск (северно от Кримския полуостров) и Каховка. В социалните мрежи има информация за експлозии в Нова Каховка, продължава и обстрела по мост на Каховска над река Днепър. Украински източник от Херсон съобщава, че украинските сили вероятно са се прицелили в руски военни позиции в Чорнобаевка, северно от град Херсон, което се потвърждава и от руски военно блогъри.

Превземане на цялата Донецка област, за което претендира Кремъл, засега се ограничава до рутинни обстрели и ракетно-артилерийски удари по фронтовата линия около Бахмут и град Донецк. Руските сили са провели неуспешни наземни атаки на Зайцево и Марьорск в района на Бахмут и около Новомихайловка, Авдиевка, Опитне и Камянка в района на град Донецк.

Руските сили явно използват произведени в Иран безпилотни самолети за нанасяне на удари по украинските сили и градове в Южна Украйна. При атаката, за която бе съобщено вчера по Одеса, ISW наблюдава за първи път ирански дрон Mohajer-6 в действие в Украйна, преди са използвани дронове камикадзе Shahed-136. Украинските сили също така съобщават, че са свалили два дрона Shahed-136 над Днепропетровска област.

Руски окупационни служители твърдят, че украинските сили са пробили руската отбрана в западната част на Запорожка област. Ръководителят на руската окупационна администрация в Запорожка област Владимир Рогов твърди, че на 23 септември, че украинска диверсионно-разузнавателна група е пробила руската отбрана край Полохи и е тръгнала към Розивка, както и обяви награда от 500 000 рубли за информация, която да доведе до залавянето й.

На 22-23 септември руските сили продължават да нанасят удари по град Запорожие. Самият Рогов публикува кадри, на които се вижда как руски ракети удрят украинска гражданска инфраструктура и военни обекти през нощта с твърдението, че украинската противовъздушна отбрана е повредила граждански сгради, като е свалила ракетите.

Продължава и рутинният обстрел на Никопол, Днепропетровска област, и град Николаев, Николаевска област.

"Украинските въоръжени сили се подготвят да освободят населените места в Лиманското направление. След освобождаването на Купянск, Лиман е следващата стъпка към освобождаването на Луганска област", заяви преди ден Серхий Черевати, съветник на източната групировка на украинските въоръжени сили.