Анексирането на Украйна ще означава край на всякакви дипломатически преговори с руския президент Владимир Путин. Това заяви в интервю за американския телевизионен канал Си Би Ес украинският президент Володимир Зеленски.

Предупреждението му идва в момент, когато Москва продължава провеждането на референдуми в окупираните украински територии, призовавайки жителите да гласуват за присъединяване към Русия.

Референдумът може да "доведе до много трагични моменти", подчерта Зеленски и допълни, че руските сили са заплашвали местните жители да им прекъснат електричеството им и да ги хвърлят в затвора, за да ги принудят да участват в това, което Зеленски нарече "псевдореферендуми".

Зеленски: Светът ще осъди фалшивите референдуми на Русия в украински територии

Зеленски: Светът ще осъди фалшивите референдуми на Русия в украински територии

След първия ден на гласуването

Ако референдумът мине и Русия извърши анексия, Украйна няма да може да продължи никакви дипломатически преговори с Путин, категоричен бе той.

Според Зеленски стабилността в Европа е невъзможна, докато Путин остава на власт.

По негови думи "много нисък процент" от хората подкрепят референдума, дори сред тези, които са принудени да участват в гласуването.

За пореден ден в четири територии на Украйна, някои от тях частично окупирани от руската армия, започнаха да се провеждат референдуми, набързо организирани от окупационните власти - това се Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Гласуването се извършва по домовете, а едва в последния ден от срока, 27 септември, за гласуване ще се допускат хора до урните в организираните участъци.

ТАСС: Референдумите в Донецк и Луганск са легитимни

ТАСС: Референдумите в Донецк и Луганск са легитимни

Решението е на местните избирателни комисии

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз вече предупредиха, че организирането на такъв "плебисцит" ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

През 2014 г., след организиран точно по такъв начин референдум, Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете "републики" в Донбас - Донецк и Луганск.