Република Крим и Севастопол са официална част от Русия, декларира президентът на Русия Владимир Путин в края на близо 50-минутното си обръщение към депутатите от двете камари на руския парламент в Георгиевската зала на Кремъл във връзка с проведения референдум в Крим и резултатите от него.

Руският държавен глава нареди да се ратифицира указът, с който се обявява Крим и Севастопол за част от Русия.
Документите по присъединяването бяха подписани веднага в Георгиевската зала в присъствието на президента, правителството, депутатите от двете камари на руския парламент и представители на кримската власт, след които парламентарният шеф Владимир Константинов.

Путин подражава на фашистите от XX век с анексията на Крим
Още...

Крим и Севастопол се присъединяват към Русия като два отделни региона, уточни Путин, след като договорът беше подписан. Севастопол ще бъде град с особен статут в рамките на Руската Федерация - град с федерално значение.

Крим е свещен за Русия, символ на руската военна слава. Русия е свързана с полуострова от векове. В нашите сърца ние знаем, че  Крим винаги е бил неразделна част от Русия, заяви руският президент Путин още в началото на обръщението си, което често бе прекъсвано от бурни аплодисменти.

Припомняме, Русия вече призна референдума и независимостта на Крим от Украйна, а по-рано днес президентът Путин одобри проектодокументите, които ще позволят присъединяването на полуострова към Руската федерация.

Путин е категоричен, че референдумът в Крим е проведен в пълно съответствие с демократичните процедури и международното право.
Повече от 82% взеха участие в допитването в Крим. Това са много показателни данни, изтъкна той.

Руският президент накратко описа важността на Кримския полуостров за Русия и свързаната с него история.
Русия, по думите му, има жизненоважни интереси в Крим, които са важен фактор в руската външна политика. Севастопол според Путин е руска крепост и домакин на руския Черноморски флот.

Той призова трите езика - руският, татарският и украинският - да бъдат на равна основа в Крим. Ние ще уважим всички етнически групи в региона, подчерта Владимир Путин.

Много жители на Крим бяха репресирани, за това беше нужно да предприемем действия, за да освободим хората, каза той и допълни, че е имало опити за асимилиране на етническите руснаци в Украйна.

По думите му, Русия е била „ограбена", когато Крим е останал в Украйна при разпадането на СССР.

Путин втвърди още тона, изтъквайки, че на руснаците в Украйна им е дошло до гуша от действията на украинското правителство.

Според него би било „предателство" да се остави Крим в проблеми на фона на окупираната от радикали украинска власт.

Ние искаме Украйна да бъде силна държава, тъй като е наш стратегически партньор, допълни в същото време руският държавен глава, подчертавайки, че Русия не иска разделение на Украйна. Русия не се нуждае от това, смята Путин, който благодари, че армията на Украйна не се намеси и не доведе до кръвопролитие в Крим.

Говорейки за кримските татари, руският държавен глава бе категоричен, че резултатите от допитването показват, че те също искат да се присъединят към Руската Федерация. Според него татарите са несправедливо преследвани в миналото, както и руснаците.

Путин сравни предприетия от полуострова ход като подобен на украинската декларация за независимост от Съветския съюз през 1991 година.

Ние вярваме, че Украйна служи като добър съсед, но ситуацията се развива в друга посока, смята той. Много украинци трябваше да напуснат страната си заради различни политически причини, категоричен е държавният глава на Русия.

Путин заяви, че отношенията с „братския" украински народ винаги ще бъдат от решителна важност за Русия. 3 милиона украинци работят в Русия и печелят по 20 милиарда долара на година, което е 12% от БВП на Украйна.


По-късно президентът Путин каза пред събралото се множество на Червения площад в Москва, че Крим се върна „у дома".  „Крим и Севастопол се върнаха в...техния крайбрежен дом...в Русия!". Събралите се руснаци скандираха: „Русия!" и „Путин!". Президентът заключи краткото си обръщение с думите: „Слава на Русия!".

Властта в Украйна според него обаче е била иззета от радикални елементи, няма с кого да преговаряме там, смята той, като отбеляза, че разбира всички тези, които са отишли на Майдана с мирни лозунги и протести срещу корупцията и бедността.

Западните страни заявяват, че Русия е нарушила международното право, благодаря ви, че знаете, че такива закони съществуват, иронично подхвърли Путин.

По отношение не признаването на кримската независимост от западните държави, Путин заяви, че е по-добре късно, отколкото никога да си спомнят, че съществуват такива международни правила, които легитимират независимостта.

САЩ обявиха, че Косово е уникален случай, така че защо те не мислят, че кримската ситуация не е такава, попита руският президент, като още веднъж обяви, че никога руски въоръжени сили не са влизали в Крим и че броят им е толкова, колкото позволява закона.

САЩ нямат право да решат съдбата на Крим. Вижте интервенцията на НАТО на Изток. Арабската пролет стана арабски кошмар. Това не са двойни стандарти, това е пълен цинизъм, категоричен е той.

Путин обвини Запада, че използва двойни стандарти, защото Западът се e намесил в Косово през 1999 година, но осъдил волята на народа на Крим да се присъедини към Русия.

По думите му дори и днес продължава политиката на затягане на обръча около Русия. Те се опитват да ни обградят, предупреди той, изразявайки благодарност на Китай за позицията й по отношениe на Украйна и Крим.

Приветстваме сътрудничеството с НАТО, но не искаме те да ни обграждат, категоричен бе той, като призова Запада да спре истерията и да признае националните интереси на Русия, като е необходимо да се уважават.