Международната общност ще осъди фалшивите референдуми, провеждани от Русия във временно окупираните територии. Светът ще реагира абсолютно справедливо на фалшивите референдуми - те ще бъдат недвусмислено осъдени - и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да извършат в Крим и други части на Украйна, които те контролират досега.

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Кремъл рушал международната сигурност

Това заяви в петък президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Фиктивните референдуми са престъпления не само срещу международното право и правото на Украйна, но и срещу конкретни лица и целия народ, добави президентът.

Както беше съобщено, Съединените щати и други страни са готови да предприемат незабавни стъпки, които ще имат значително въздействие върху руската икономика, ако Русия започне да изпълнява сценария за анексиране на окупираните територии на Украйна, където в момента се провеждат фиктивни референдуми.

Около 20% е избирателната активност на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Около 20% е избирателната активност на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Приключи първият ден от гласуването

Припомняме, че гласуването на референдумите за анексия в ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка област започна вчера. Избирателната активност е около 20% процента.

Подобен референдум беше проведен и през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Резултатите от него обаче така и не бяха признати от международната общност.