Провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област е нарушаване на суверенитета на Украйна, заяви пред АП съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

"Тези референдуми са атака срещу принципите на суверенитет и териториална цялост, които са в основата на международната система и са в основата на Устава на ООН", заяви Съливан на брифинг в Белия дом.

Той заяви, че САЩ никога няма да признаят "каквито и да било руски претенции към предполагаемо анексирани територии".

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

Окупираният Херсон също поиска "референдум"

По-рано представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република

Съливан заяви, че планираните референдуми са "пряко нарушение на суверенитета на Украйна".

По-рано във вторник германският канцлер Олаф Шолц изрази подобна позиция. "Ясно е, че тези референдуми не могат да бъдат признати. Те нарушават както принципите на международното право, така и международните споразумения", каза той, цитиран от агенция EFE.

"Никога няма да признаем "референдумите". Това е грубо нарушение на международното право. Това е по-нататъшна ескалация на войната. И това е неприемливо", посочи премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че референдумите за присъединяване към Русия, планирани в окупираните от руски войски украински области, няма да бъдат признати от международната общност, предаде АФП.

"Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин", написа в "Туитър" генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО) Йенс Столтенберг. "Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна", поиска шефът на НАТО.

В Запорожка област разпоредиха провеждане на референдум за присъединяване към Русия

В Запорожка област разпоредиха провеждане на референдум за присъединяване към Русия

Не е определена дата

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров заяви, че след референдумите за присъединяване на републиките Донбас, Запорожка и Херсонска области към Русия, няма да има шанс за дипломатическо решение на конфликта в Украйна.

Припомняме, че по-рано днес "Народните съвети" на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, както и окупационната администрация на Херсонска област обявиха, че в близките дни ще проведат рефререндуми за присъединяване към Русия. По-късно се появи и информация, че референдум ще бъде организиран и в Запорожка област.

Подобен референдум беше проведен и през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Резултатите от него обаче така п не бяха признати от международната общност.