В понеделник Евгений Балицки, ръководител на руската окупационна администрацията на Запорожка област, действаща в контролираната от Русия част на областта, подписа указ за подготовката за референдум за "обединение с Русия", информира Руската служба на Би Би Си.

"Запорожката земя завинаги напуска Украйна. Запорожката област е поела курс към обединение с Русия и няма да има връщане назад", каза по-рано Владимир Рогов, който е член на главния съвет в тази администрация.

Подготовката за подобен референдум тече отдавна в окупираната от руските войски част на региона, която не включва областния център - град Запорожие.

На 23 юли на територията, контролирана от Русия, започна формирането на избирателна комисия за провеждането на този референдум. За целта окупационните власти ще поискат помощ от Централната избирателна комисия на Руската федерация.

Самият референдум трябва да се проведе през есента, но конкретна дата не е обявена.

В редовното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че подобни референдуми ще означават край на всякакви преговори с Русия.

"Ако окупаторите следват (пътя) на тези псевдореферендуми, тогава те ще затворят за себе си всякаква възможност за преговори с Украйна и свободния свят, от които руската страна определено ще се нуждае в един момент", каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

Руските окупационни власти водят активна кампания за анексиране

Руските окупационни власти продължават да се подготвят за референдумa и в Херсонска област и предприемат мерки за демонстриране на подкрепа за руския контрол над окупираните територии.