Руските окупационни служители ускоряват подготовката си за нелегитимни псевдореферендуми за руската анексия на окупирана украинска територия, съобщава Института за изследване на войната (ISW). Украинският кмет на Мелитопол, Запорожка област, Иван Федоров, съобщи, че съпротивата сред украинските жители е принудила руските власти "постоянно" да променят плановете си за референдум. Федоров твърди, че окупационните власти са планирали един ден за гласуване, но сега обмислят седем дни "гласуване от вкъщи", в които въоръжени руски военни ще ходят от къща на къща и ще "разпитват" жителите на Мелитопол. Федоров твърди, че само около 10% от цивилните, останали в Мелитопол, подкрепят руската окупация и предупреди, че руските войници ще заплашват да застрелят жителите, които не гласуват за анексирането.

Съветникът на украинската администрация на Херсон Сергей Клан отбеляза, че окупационните власти не са поставили напълно условия за референдум, но ускоряват подготовката си след триседмична пауза в подготовката, която Клан приписва на украинските атаки на HIMARS срещу руската окупационна логистика. Окупационните власти биха могли също така да променят графика на своите фалшиви референдуми в отговор на променящите се реалности на място, включително украинска контраофанзива. Клан съобщи, че предварителната дата за референдума остава 11 септември.

Чрез премахването на опциите за лично гласуване и преминаването към анкети от къща на къща, руските окупационни власти увеличават възможностите си за пряко сплашване на украинските цивилни. Това усилие не е необходимо, за да се фалшифицира гласуването до резултата, който Кремъл желае, но прави всякакъв независим надзор на вота почти невъзможен.

Окупационните власти могат също така да превърнат тези "проучвания" в операции за събиране на разузнавателна информация, за да отсеят украинската опозиция в окупираните райони. Премахването на личните избирателни секции премахва много изисквания за бюрократите да работят в тези места. Руските сили се борят да наемат хора на тези позиции от окупирано население. Гласуването по домовете също ограничава възможностите за партизански атаки на тези места.

Кремъл може да нареди различни видове гласуване в различни окупирани места в зависимост от възприетата местна подкрепа, възприемания риск от партизански атаки и бюрократичния капацитет. Например, украинският ръководител на Гражданско-военната администрация на Луганска област, Сергей Гайдай, съобщи, че руските окупационни власти в Луганска област са идентифицирали места, където да бъдат лично домакини на техния фиктивен референдум за анексиране.

Гайдай заяви, че руските окупационни власти водят активна кампания за анексиране, като разпространяват пропагандни вестници и обвързват предоставянето на хуманитарна помощ, включително храна, вода и строителни материали, с участието в псевдореферендума. Гайдай каза, че практиката се равнява на изнудване: "ние руснаците ще ви помогнем украинските цивилни да посрещнете основните си нужди, докато отидете на "референдума". В противен случай умрете и ние ще изфабрикуваме резултата без вас."

Русия окупира части от Луганска област през 2014 г. и вероятно има по-голям капацитет да мобилизира сътрудници за администриране на избирателни секции, отколкото в новоокупираните райони. ISW съобщи на 3 август, че окупационните власти в Донецка област може да позволят лично и онлайн участие, предоставяйки множество лостове за руските служители да променят резултатите.

ISW: Кремъл бърза с референдума в Херсон

ISW: Кремъл бърза с референдума в Херсон

В Ленинградска област набират доброволци

Иранската космическа агенция (ISA) отрече че Русия ще използва ирански сателит над Украйна няколко месеца, след като Русия изстреля сателита от името на Иран. Държавният ирански информационен бюлетин IRNA цитира изявление на ISA от 7 август, в което се твърди, че сателитът ще бъде контролиран от и от Иран "от първия ден, веднага след изстрелването."

ISA подчерта, че "Никоя друга страна няма да има достъп до такава информация и слуховете за разполагане на сателитни изображения в услуга на военни цели на друга държава са неверни. Washington Post цитира твърденията на двама служители на западното разузнаване на 4 август, че Русия ще запази контрола над сателита след изстрелването му за наблюдение на Украйна и ще отстъпи контрола върху сателита на Иран на неопределена бъдеща дата. ISW съобщава, че Кремъл вероятно ще продължи усилията си да увеличи отношенията си с Техеран, за да получи дронове за използване в Украйна.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (UK MO) потвърди предишните оценки на ISW, че руското военно ръководство е претърпяло големи промени поради руски военни провали в Украйна. Поне шест генерали са били освободени от постовете си от началото на войната през февруари.

Рускитата армия продължават офанзивата си в Донбас и Южна Украйна. Руските сили проведоха ограничени наземни атаки югозападно и югоизточно от Изюм в посока Славянск на 7 август. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руска атака близо до Вирнопиля - на около 18 км югозападно от Изюм. Руските сили също проведоха наземни атаки близо до Богородично и Долина, и двете на около 20 км северозападно от Славянск по линията Изюм-Словянск. Ръководителят на военно-цивилната администрация на Славянск Вадим Лях заяви, че руските сили са обстрелвали жилищни райони в центъра на Славянск.

Ракети по Харков, обстрел по Николаев, боеве в Херсонска област

Ракети по Харков, обстрел по Николаев, боеве в Херсонска област

Районът Кривой Рог също е под обстрел

Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) са започнали нова вълна на тайна мобилизация. Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) съобщи, че ДНР и ЛНР мобилизират принудително повече хора, включително отсрочени или негодни за служба, за оборудване на мобилизационния резерв. ГУР отбелязва, че ЛНР формира нови мотострелкови батальони и възстановява съществуващите части в рамките на 2-ри армейски корпус, като принуждава мъжете да преминат военна служба.

Ръководителите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник по-рано заявиха, че републиките са приключили периодите на активна мобилизация в края на март и тогава отбелязаха, че няма да имат нужда от допълнителни усилия за мобилизация в бъдеще . Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Гайдай също отбеляза, че групата Вагнер продължава да набира затворници за участие във военните действия на първа линия.

ДНР набира доброволци за договорна служба в опит да се въздържи от обявяването на нова вълна на мобилизация, докато окомплектова изчерпаните части. ДНР започна да обявява набиране на персонал за договорна служба в 100-та отделна гвардейска моторизирана бригада на ДНР и други неуточнени части.

ДНР твърди, че новобранците ще преминат през необходимата бойна подготовка на полигон и ще получават начални месечни заплати от 176 000 до 250 000 рубли (около $2,900 до $4,130) в зависимост от позицията в силите. На доброволците също се предлага компенсация от 8000 рубли на ден (около 130 долара) и финансови награди както от ДНР, така и от Русия, но ДНР не предлага еднократно плащане на бонус за назначаване, което се предлага на доброволци, които се присъединяват към новосформирани руски доброволчески батальони.

ДНР използва местни канали на Telegram, за да популяризира кампанията за набиране на персонал, а ISW по-рано оцени, че милиблогъри и военни кореспонденти, базирани на DNR, са увеличили отразяването си на успехи около Авдиевка в опит да продължат кампаниите за набиране.

Зеленски: Ако има референдуми, Русия да забрави за мира

Зеленски: Ако има референдуми, Русия да забрави за мира

Позицията на Украйна остава непроменена

Припомняме, че именно по тази схема след повече от десетилетие съществуване като автономна република в състава на Украйна, през 2014 г. след принудителна смяна на изпълнителната власт и организиран референдум е провъзгласена суверенна Република Крим. Още на 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта - Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.

Анексирането на Крим към РФ е признато само от 10 държави и от 4 самопровъзгласили се републики, без международно признание. ООН и останалите страни членки, включително и България, не признават референдума.