Както всяка сутрин от началото на войната в Украйна, с туит Министерството на отбраната на Обединеното кралство дава информация са развитието на театър на бойните действия. Тази сутрин обаче постът е посветен на рокадите и състоянието на руското командване.

"Слабото представяне на въоръжените сили на Русия по време на инвазията в Украйна струва скъпо на руското военно ръководство, което най-вероятно е довело до уволнението на поне шестима руски командири от началото на военните действия през февруари 2022 г.", пише разузнавателната общност.

По този начин командирите на войски от Източния и Западния военен окръг губят постовете си. В Източния военен окръг през май е отстранен генерал-полковник Александър Чайко.

Генерал-полковник Александър Журавльов, който командваше Западния военен окръг от 2018 г., отсъстваше от честванията на Деня на военноморския флот на Русия в Санкт Петербург на 31 юли и е много вероятно да бъде заменен от генерал-лейтенант Владимир Кочетков, пише британското разузнаване. Името на Кочетков се споменава от руските официални медии във връзка с това събитие, като те го посочват като временен командир.

Припомня се още, че генерал Александър Владимирович Дворников беше отстранен, след като му беше възложено общото командване на операцията в Украйна, а генерал Сергей Суровикин е поел командването на Южната група сили от генерал Генадий Валериевич Жидко.

Към тези уволнения се прибавя и смъртта на поне 10 руски генерали на бойното поле в Украйна. Това има кумулативен ефект върху последователността на командването на руските сили, което от своя страна вероятно ще допринесе за техните тактически и оперативни трудности, заключава британското министерство на отбраната.

Британското разузнаване: Фокусът на руските сили се мести на юг

Британското разузнаване: Фокусът на руските сили се мести на юг

Войната в Украйна навлиза в нова фаза