Игор Гиркин, по-известен с бойния си псевдоним „Стрелков", е заявил пред руска телевизия, че гражданите на Крим не подкрепят анексирането на Крим от страна на Русия.

Гиркин е бивш лидер на проруските сепаратисти в Източна Украйна. По думите му, проведеният през март 2014 г. референдум за това дали полуострова да остане в рамките на Украйна или да се присъедини към Русия, не е получил почти никаква подкрепа сред населението в Крим, като хората са гласували масово за присъединяването към Русия, принудени от „дулата" на руските окупационни сили.

В интервю за ТВ шоуто „Политически ринг" по руската телевизия "Неуромир-ТВ" през миналата седмица, Гиркин признал, че целият референдум и изходът от него е бил възможен само и единствено благодарение на присъствието на руски войски.

Гиркин обяснява, че кримските депутати са били принудени да гласуват за провеждането на референдума за отделянето на Крим от Украйна.

„Аз не видях никаква подкрепа от кримските власти в Симферопол, където бях. „Зелените човечета" бяха тези, които събираха депутати и ги принуждаваха да гласуват. Да, аз бях един от командирите на тези „зелени човечета", заявил Гиркин пред руската телевизия.