През последните дни руската армия прехвърли десетки свои батальонно-тактически групи от Донбас в Южна Украйна - хиляди бойци и стотици единици оборудване.

Подобно предислоциране може да означава, че желанието на руснаците е да защитят Херсон и околностите му, завзети още през февруари от обявената контраофанзива от страна на украинската армия. Но ако не беше броят и съставът на тази нова южна групировка - тя е твърде голяма и включва такъв брой въздушнодесантни части, че не е много рационално да се използват в отбрана и вместо обичайната моторизирана пехота.

Затова и много анализатори на театъра на бойните действия в Украйна посочват, че това може и да е знак, че Русия прехвърля фокуса си от Донбас към Южна Украйна и двата бряга на река Днепър в долното й течение.

Активните боеве в тази посока могат да започнат през следващите няколко дни и да окажат сериозно влияние върху цялата война, предупреди вчера британското разузнаване, което, нарушавайки десетилетни традиции, ежедневно излиза с информация за войната в Украйна.

В същото време сраженията в Донбас не са прекратени и украинската пехота продължава да е подложена на масиран руски артилерийски обстрел.

Един от първите, които още на 28 юли пишат за преместването на руските войски от района на Харков и Донбас на юг, е Константин Машовец, военен наблюдател и координатор на групата "Информационна съпротива".Според него в края на юли руснаците са прехвърлили части на Източния военен окръг в Херсонска и Запорожка област.

По-специално става дума за частите на 35-а комбинирана армия, която в началото на войната пробива към Киев: именно нейната 64-та мотострелкова бригада окупира Буча през март и е обвинена в участие във военни престъпления.

По-късно същата 35-а армия се сражава край Изюм в Харковска област.

За Машовец използването на 35-а армия от Източния военен окръг на руските въоръжени сили е своеобразен маркер - индикатор за това къде точно е съсредоточено вниманието на руския генерален щаб.

Освен бригадите "Далечен изток" руснаците съсредоточават в украинския юг и по-голямата част от въздушнодесантните си части с общ брой около 10 000 бойци.

Присъствието на група руски десантчици на десния бряг на река Днепър в Херсонска област беше потвърдено на 1 август и от Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, по канала Feygin Live.

Според Машовец е очевидно, че командването на противниковите сили разгръща в южната оперативна зона, т.е. в направленията Николаев, Криворожск и Запорожие, оперативна настъпателна групировка от войски, в основата на която ще бъдат включени войските на Източния военен окръг и основните сили на въздушнодесантните войски на Въоръжените сили на Русия.

В края на краищата някои заключения за плановете на руснаците могат да се направят и въз основа на оборудването, което те пренасят на юг.

На 30 юли в интернет се появи видеозапис на ешелон, който вероятно се насочва от Крим към континентална Украйна, с обозначение "V" - принадлежност към Източния военен окръг на Русия. В ешалона се отбелязват TMM-3 (тежки механизирани мостове, използвани в армията за преодоляване на препятствия с ширина до 40 метра) и BAT-2 (военен булдозер на шаси на артилерийски влекач), IMR-2 (инженерна машина за разрушаване) - съоръжения, които се използват за осигуряване на придвижването на колоните през блокади и препятствия като малки реки.

Британското разузнаване: Фокусът на руските сили се мести на юг

Британското разузнаване: Фокусът на руските сили се мести на юг

Войната в Украйна навлиза в нова фаза

Десантчици и Вагнеровци

"Трябва да разберем, че врагът изпитва недостиг на добре обучени сили, а въздушнодесантните части са сред най-подготвените за бой. И дори обезкървените имат достатъчно боен потенциал, за да изпълняват както отбранителни, така и настъпателни задачи в най-важните райони", казва Павел Лакийчук, ръководител на проектите за сигурност в Центъра за глобализация "Стратегия XXI", за концентрацията на руски десантчици в разговор с BBC News Ukraine.

Заключението, че руснаците подготвят настъпление, а не се защитават от настъпление на ВСУ към Херсон, се подкрепя и от украински офицер, с който разговаря украинската редакция на BBC и който също смята, че на юг ще има класическа операция с комбинирани оръжия.

Според него към агресивността на действията на руските военни може да се прибави и съревнованието им с "вагнеровците" - служителите на частните военни компании "Вагнер" и "Лига", които се сражават на страната на руснаците и действат като щурмова пехота от началото на инвазията.

Смята се, че именно вагнеровците са изиграли ключова роля в успешното руско нападение на Попасна през май, а неотдавна и в превземането на Углегорската топлоелектроцентрала. Според украинския офицер вагнеровците демонстрират ефективност, за която са възнаградени и най-вероятно руските военни също искат да покажат успехи пред Кремъл. А може да има борба за пари.

Потенциални посоки на нападение

Възможно е настъпление в три посоки: Запорожие, Николаев и Кривой Рих и Никопол. Създаването на ударна групировка в посока Кривой Рог за първи път е официално обявено от оперативното командване "Юг" на украинците на 3 юли.

"Руснаците имат следния план: да отидат в Кривой Рог и да се насочат към Николаев, като го осигурят от север и се опитат да пробият от Снегиревка до Вознесенск край Николаев. Те вече правят това", каза по-рано Алексей Арестович.

Константин Машовец смята, че прегрупирането на руснаците заплашва Запорожие в дългосрочен план.

"Лично според мен врагът ще настъпи по двата бряга на Днепър на север. Тоест към Никопол-Запорожие (по десния бряг) и почти едновременно от другата страна (по левия бряг) също към Запорожие. Но не веднага и дори не утре, а едва след "решаването на спешни проблемни въпроси" в южната оперативна зона", пише Константин Машовец.

Друг военен наблюдател, бившият офицер от Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВСУ Олег Жданов, предполага, че основните усилия на руснаците ще бъдат съсредоточени в посока Вознесенск, северно от Николаев.

"Вознесенск е тяхна политическа цел от началото на войната. Те настъпваха към Херсон - Николаев - Вознесенск, а след това се опитваха да преминат към Одеса и Приднестровието. Затова сега те искат да покажат, че са способни да направят нещо в контекста на политическите задачи на тази война", каза Олег Жданов.

"Коридорът" към Приднестровието беше обявен от руската армия през пролетта като една от целите на "специална военна операция".

"Що се отнася до пробива в Приднестровието - това не бива да се изключва напълно. Но в такъв случай тази операция трябва да има по-широк характер. Тогава освен атака срещу Николаев и по-нататък по украинското крайбрежие към Одеса е възможен морски десант, както и тактически удари от самото Приднестровие", отбелязва Павел Лакийчук.

"ВСУ се подготвя за десантна операция и провокации по приднестровското направление и е малко вероятно да успее", добавя той.

Леонид Кучма: Третата световна започва, ако украинците спрат да се съпротивляват

Леонид Кучма: Третата световна започва, ако украинците спрат да се съпротивляват

Путин ни нападна, защото не вярваше, че някой ще го накаже за това

Готови и подготвени

Алексей Арестович изчислява, че Русия разполага с общо около 30 батальонни и тактически групи, съсредоточени в южната част на театъра на военните действия. Това са повече от 20 000 бойци, макар че според Арестович тези батальонни групи са претърпели значителни загуби и не могат да се похвалят с пълен персонал. Той е скептичен към степента на бойна готовност.

Съветникът на ръководителя на президентската канцелария Марк Фейгин говори за морално-психологическото състояние на тези войски като много пожелателно.

Тази група обаче е достатъчно мощна и за нападателни действия, не само за отбранителни. Особено като се има предвид значителното руско предимство в артилерията и боеприпасите, което не е изчезнало.

С подобен брой батальонни групи руснаците успешно атакуват Изюм. По-късно същите сили участват в битката за Луганска област, макар че специално там батальонно-тактическите групи наброяват 50. "Артилерията идва към нас малко по малко, но огневото предимство все още е на страната на руснаците", признава офицер от южното направление.

В същото време, независимо от основната посока на руското настъпление (или настъпление и на трите), украинската армия, която през последните месеци съсредоточаваше силите си тук за контранастъпление, има с какво да отговори на руските военни.

"Готовността на руснаците за настъпление е 6-8 август. Това не означава, че ще отидат още същия ден или на следващия ден. Може да се отложи с няколко дни, но може и да не се отложи. Ние сме готови и се подготвяме. Така че ще се срещнем с тях", обяви Алексей Арестович.

Снимка 583383

Подготовката на ВСУ се изразява в артилерийски удари по руската логистика.

През последните дни украинската армия успешно обстрелва железопътния мост "Антонов", руските складове край Олешек, Чернобайвка, Нова Каховка, Берислав и дори Скадовск, разположен на повече от 80 км от фронтовата линия.Но най-значимо е унищожаването на 40-вагонен руски влак с персонал и боеприпаси в Бриловка, на 40 км от Херсон.

Русия не е коментирала официално обстрела, нито е направила изявления по него. В същото време руските военни медии публикуваха видеоклипове на жители на тези региони с кадри на пожари и звуци от експлозии.

Освен това украинската армия продължава да държи малък плацдарм южно от Давидов Брод на левия бряг на река Инхулец.

Другите фронтове

Успоредно с прегрупирането на руснаците на юг, боевете продължават и в други части на фронта - край Харков и в Донбас.

Най-горещите точки в началото на август бяха и продължават да бъдат няколко селата южно от Бахмут, както и Пески - легендарен отбранителен пункт на украинската армия от 2014 г. близо до летището в Донецк.

Украинското медийно пространство беше разтърсено от публикация на Сергей Гнездилов от 21-ви самостоятелен моторизиран пехотен батальон "Сармат" (56-та бригада) за тежкото положение на защитниците на Пески без артилерийска поддръжка. "Дори не можете да си представите броя и процента на жертвите. Това е... месомелачка, в която батальонът просто задържа инвазията със собствените си тела", пише той.

По-късно стана ясно, че са пристигнали подкрепления и врагът е успял да напредне само няколкостотин метра.

В същото време украинската армия продължава да нанася поражения на противника и в Донбас - край Верхнеторецке, близо до Горловка, при артилерийски удар на украинската армия е убит командирът на самопровъзгласилата се ракетно-артилерийска дивизия на ДНР Олга Качура, по-известна с прякора си "Корса". Преди войната тя работи в Донецката полиция и достига до чин подполковник, но от 2014 г. се присъединява към проруските сепаратисти и става "единствената жена командир на РСЗ" в така наречената "република". Руската пропаганда я превръща в медиен герой.

Като цяло военните наблюдатели прогнозират, че фронтът в Харковска област и Донбас няма да се успокои дори с прехвърлянето на основните бойни действия на юг - руснаците ще продължат да оказват натиск върху позициите на въоръжените сили на Украйна, за да не може украинската армия да прехвърли резервите си на основния театър на бойните действия в южните части.

Съветник на Зеленски: Войната може да продължи още 20 години

Съветник на Зеленски: Войната може да продължи още 20 години

Но с по-малко военни действия, отколкото се водят сега