Бившият украински президент Леонид Кучма посреща войната в дома си - без да напуска нито Киев, нито Украйна. Както сам казва в първото си и засега единствено интервю за украинската редакция на БиБиСи - като повечето цивилни в моята страна, бях хванат в крачка от руското пълномащабно нахлуване и "вероятно е традиция на всички фашисти, независимо от страната или епохата, да ни нападат в четири сутринта... В първите дни на войната руски изтребители са прелитали над къщата му, почти залепени за покрива."

"Очаквах ли го? Това не е лесен въпрос. Психологически, като човек от моето поколение, бях готов за войната - като дете бях преживял първата нацистка окупация на родината ми."

Леонид Кучма, вторият демократично избран президент на Украйна, дълго време оглавяваше украинската делегация на преговорите в Минск и по-добре от всеки друг познава настроенията и амбициите на руските власти във войната. В началото на войната украински медии публикуваха последователно как бившите държавни глави Кучма, Порошенко и Юшченко се срещат в Киев с отбраната, кмета и настоящия президент. Всички те подкрепиха по един или друг начин Зеленски.

Днес Леонид Кучма открито прави аналогии между нахлуването на руските войски и фашистите, казва, че след конфликта в Тузла през 2003 г. не храни никакви илюзии за "Русия на Путин". Сигурен е, че този път руският президент не си е направил добре сметката.

За грешните изчисления на Владимир Путин

"Путин ни нападна, защото не вярваше, че някой ще го накаже за това. Той не вярваше в сплотеността на Запада около подкрепата за Украйна, не вярваше в западните санкции, които биха могли да имат дълбоко негативно въздействие върху Русия. Очевидно това се оказа неприятна и болезнена изненада за него, с която не знае как да се справи. Напълно възможно е, след като е получил предупреждение за превантивни санкции и е осъзнал сериозността на намеренията на Запада, Путин да се е уплашил да заповяда настъпление. Струва ми се, че всъщност, ако говорим за емоционалния компонент, Путин би искал всичко да се върне назад, като в приказка, така че 24 февруари да изглежда, че не се е случил. В края на краищата блицкригът се провали и то в резултат на фаталната грешка на Путин. (...) Путин искаше да унищожи украинската държава, а ще получи второто ни раждане. Точно това е пътят, по който вървим днес - създаването на единна украинска нация, която е осъзнала себе си и е готова да се бори за собствената си идентичност.

Краят на войната?

На първо място, според Кучма, не бива да разчитаме на факта, че Путин е на път да умре и че санкциите са на път да убият Русия икономически. Също така, че руският средностатистически гражданин изведнъж ще прогледне и ще излезе на антивоенен протест. Нищо от това няма да се случи. Украйна трябва да се бори и да реши всичко на бойното поле.

Кучма не смята обаче, че войната ще приключи скоро, тъй като Путин събира трескаво армии от затворите и оръжия от източните автокрации. Това показва, че той все още държи да постигне някаква победа.

В конфликтите в съвременния цивилизован свят обикновено се търси решение, което да е изгодно за всички, приемлив изход, при който всеки печели в някаква степен и няма губещи "чисто". Това обаче не е нашият случай, обяснява Леонид Кучма, тъй като Путин е донесъл твърде много скръб, разрушения и ужас на украинската земя. Стотици украински деца са били убити - не знам как се търси компромис след това. "Температурата вече се е повишила толкова много, че в тази война може да има само един победител - и аз вярвам, че ние ще бъдем този победител."

На този етап обаче "приемливият резултат" за различните страни е толкова различен, че дори при добра воля - ако приемем, че има такава фикция по отношение на Кремъл - не съществува поле на пресичане. Недопустимо е Украйна да изоставя земите си - и най-вече народа си - под окупация. За руските власти обаче е недопустимо да изглеждат като губещи и "неудачници" в очите както на собственото си населението, така и на Запада. Това според Кремъл би означавало да напуснат окупираните земи.

Погледнато от по-функционална гледна точка, Путин и близкото му обкръжение сега искат преди всичко да запазят властта си, да получат гаранция, че руската държава ще остане тяхна.

Това изисква да не се разклащат основите на режима. Така мегаломанският руски средностатистически човек получава своята доза наркотик, който създава виртуалната реалност, в която той се чувства като господар на света и героичен победител.

В интервюто си той критикува недостатъчната подготовка през годините назад с въоръжение и боеспособност, заявявайки че е могло да се направи много повече, включително и с производството на собствено оръжие. Също така според Кучма Западът е трябвало да задейства санкции още преди началото на инвазията - "Трябваше да се вслушат в нашите аргументи и да наложат превантивни санкции, както украинското ръководство многократно поиска".

Много са факторите, които могат да повлияят драматично на хода и продължителността на войната, включително и наближаването на студения период без доставки на руски газ, перспективата за политически кризи и избори на Запад. "Не забравяйте, че разрушаването на единството на Европа, на целостта на евроатлантическата общност, е една от основните цели на Кремъл. А Путин разполага с повече от един инструмент в арсенала си, за да се опита да направи това - пропагандни лъжи и манипулации, сплашване и изнудване."

Кучма говори и за дългогодишната и значителна корупция сред западните елити с руски пари (Шрьодер и Фийон са само видимата част от този айсберг) и от нежеланието на "средния европеец" да загуби драстично нивото си на комфорт и благосъстояние. Украинците трябва да са наясно, че Западът е не само източник на безценна помощ за нас, но и на потенциални проблеми, според Кучма.

Украйна - НАТО - Европейския съюз

Според Кучма пътят на страната му към Западните съюзи и общности е предначертан и неизменен вече. Въпросът е кога ще се случи това и в голяма степен това зависи и от развръзката на конфликта с Русия, включително дали Украйна няма да се превърна в земя на "замразен конфликт". Той се позовава на думите на министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, която ясно е формулирал нашата позиция: ще седнем на масата за преговори само след като Русия бъде победена на бойното поле. Тоест ще обсъдим нашите условия и искания, и това е правилно. И можем да ги обсъждаме с всеки, посочва президентът.

Но Кучма се пита какво ще продадат руските власти като победа? Какво могат? Разрушаването на инфраструктурата и индустриалния ни потенциал, което те ще представят като "демилитаризация". Процесът срещу хората от Азов, който ще бъде обявен за онази митична "денацификация". Пълна окупация на така наречената ЛДНР, сухопътен коридор към Крим, водите на Днепър...?

През първите седмици на войната подкрепата за евроатлантическия курс леко е намаляла в Украйна. Кучма отдава това, първо, на приемането на неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност в началото на преговорите с Русия, и второ, на болезнената реакция на украинското общество на категоричния отказ на НАТО, именно като организация, да предостави военна помощ на Украйна.

Идеята за неутралитет, която, между другото беше една от точките на руския ултиматум, доколкото ми е известно, вече не се разглежда. След руските зверства и военни престъпления никой няма да се довери на Кремъл и няма да му даде никакви обвързващи гаранции.

Що се отнася до помощта на НАТО, надявам се, че междувременно на украинците им е станало ясно, че почти всички оръжия, които получаваме, се осигуряват от страните членки на алианса. С особена носталгия и симпатия Леонид Кучма благодари на Република Северна Македония, която като жест на благодарност може би от 90-те години още, е предоставила танковете си.

Лично Леонид Кучма не вижда алтернатива на членството на Украйна в НАТО.

За Владимир Зеленски

"Никой не може да направи всичко както трябва. Но предвид безпрецедентната екстремност и критичността на ситуацията, украинските власти правят много повече и много по-добре, отколкото някой можеше да си представи, а и да очаква от тях преди руската инвазия. Особено ако към тях е било подхождано като към аматьори,... както доколкото ми е известно са били третирани нашите лидери от Путин. Това е още една фатална грешка на Кремъл. А аз от своя страна се радвам искрено, че още през пролетта на 2019 г. повярвах в големия потенциал и честността на намеренията на Владимир Зеленски и го подкрепих.

На най-високо, стратегическо ниво ми се струва, че Зеленски прави правилните неща (...) Най-важното - от първия ден президентът и върховен главнокомандващ остана на поста си, отказвайки всякакви предложения да напусне столицата. Дори само това беше много важен фактор, за да оцелеем през трудните дни и седмици на инвазията.

Ядрен удар

Според Леонид Кучма заплахите с ядрени оръжия винаги са сериозни, но що се отнася до конкретната прогноза изключва използването на руски стратегически потенциал от Русия. Една държава може да прибегне до стратегически ядрени оръжия само когато съществува реална заплаха за нейното съществуване или в отговор на вече нанесен удар, като един вид "отмъщение отвъд гроба". Русия може да използва такива оръжия само срещу САЩ, такива са особеностите на разполагането и насочването на междуконтиненталните ракети. Но Путин, каквото и да говори, знае много добре, че САЩ не го заплашват и няма да са първите, които ще нанесат удар. Използването на стратегически ядрени оръжия означава автоматичен ответен удар и гарантирано унищожение - в геополитиката дори има термин, наречен "взаимно гарантирано унищожение". Путин не е самоубиец.

Що се отнася до тактическите ядрени оръжия, ситуацията за съжаление е по-сложна. Не бих изключил тази опасност. Факт е, че една неядрена Украйна не е в състояние да отговори адекватно на Русия. Именно чувството за безнаказаност е основната движеща сила на действията на Путин вече повече от десетилетие.

Ако ситуацията на фронта застраши - не, не съществуването или сигурността на Русия, а единствено политическите позиции на Путин и стабилността на неговия режим - Кремъл може да използва тактическо ядрено оръжие.

Може ли това да се предотврати? Надявам се да е така. Не можем да спрем Путин тук. Но нашите западни съюзници, според мен, могат." Кучма е сигурен, че едно ясно предупреждение към Путин от страна на Съединените щати например за военен отговор на използването на ядрени оръжия срещу неядрена Украйна също е в състояние да го спре.

Той не изключва възможността такова предупреждение вече да е отправено.

Светът на прага на Трета световна война

На въпрос дали смята, че светът е на прага на Трета световна война и че Русия може да нападне Литва или Полша, Кучма напомня, че когато Хитлер е нападнал Полша, никой още не е знаел, че вече се води световна война.

В зависимост от това как Украйна ще отрази агресията, Третата световна война или ще бъде избегната, или вече е на път. "Ако се съпротивляваме - Путин няма да стигне по-далеч. Ако не го направим - страхувам се, че предстои още. Но ние ще се съпротивляваме."

Въпреки това, дори и ако географията на руската агресия се разшири под най-голяма заплаха биха били не Литва или Полша, а постсъветските републики извън НАТО. Споменаването на Молдова и Северен Казахстан вече е нещо обичайно, а сега в този контекст се споменава и Грузия. В края на краищата Русия атакува само онези, които са многократно по-слаби.

Да се отправи истинско предизвикателство към НАТО, още повече да загуби най-боеспособната част от армията си, не ми се струва, че е заради Русия. При конвенционална война НАТО ще унищожи руската армия, а при ядрена война Русия просто ще бъде унищожена. Ще започне ли Путин война с две възможности - да загуби или да умре? Един нормален човек би дал само един отговор, а Путин, както се изразява Кучма, не е самоубиец.