В ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка области приключи първият ден от гласуването на референдума за присъединяване към Русия.

Избирателната активност в първия ден от гласуването на референдума за влизането на Луганската народна република (ЛНР) в състава на Руската федерация е 21,97 процента.

Това съобщи председателят на Централната избирателна комисия на ЛНР Елена Кравченко, цитирана от "Интерфакс".

Дмитро Кулеба: Планираните от Москва референдуми няма да променят нищо

Дмитро Кулеба: Планираните от Москва референдуми няма да променят нищо

ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие ще проведат запитване за присъединяване към Русия

"Към 20 часа избирателната активност е 21,97% от избирателите", каза Кравченко.

Тя уточни, че броят на гласувалите в първия ден на референдума е 298 900.

Освен това се съобщава, че повече от 73 хиляди жители на Луганската народна република, живеещи в Руската федерация, са гласували в избирателни секции, открити в Руската федерация в първия ден на референдума.

За гласуване на референдум са открити общо 201 избирателни секции в 84 региона на Руската федерация.

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Започва гласуването на референдумите в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Украйна няма да да приеме руския контрол, над която и да е нейна територия

Избирателната активност в първия ден от гласуването на референдума за влизането на Донецката народна република в състава на Руската федерация е над 23%, съобщиха от ЦИК на републиката.

"Общата избирателна активност за първия ден от референдума е 23,64%", се казва в съобщение на ЦИК на ДНР в петък.

Повече от 20,5% от избирателите на контролираната от Русия територия на Запорожка област са участвали в референдума за влизането на региона в състава на Русия в първия ден на гласуването, съобщи Галина Катюшченко, председател на регионалната избирателна комисия.

"Според обобщените данни от избирателните секции, избирателната активност е била 20,52%, като се вземе предвид гласуването в чужбина", каза Катюшченко пред репортери в петък. Тя не посочи абсолютния брой на гласувалите.

Гласуването се организира в четири от пет района на Запорожка област - това са териториите, които са под контрола на Руската федерация. В избирателните списъци са включени около 500 000 души.

В първия ден на референдума за самоопределение на Херсонска област са гласували повече от 15% от списъка на избирателите в региона, каза пред репортери Марина Захарова, председател на регионалната избирателна комисия.

"Според резултатите от първия ден на гласуването на референдума за влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация като съставен субект на Руската федерация, избирателната активност беше 15,31% от общия списък на избирателите. Според нас , това е достатъчно за първия ден от гласуването", каза тя.

Според избирателната комисия в избирателните списъци има около 750 000 жители на Херсонска област. Гласуването се организира и в населените места на Николаевска област, които са под контрола на въоръжените сили на Руската федерация, тези села бяха административно присъединени към Херсонска област с указ на ръководителя на военно-цивилната администрация.

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Референдуми ще има в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие

Парад на референдумите - и в Запорожие се подготвят

В момента Херсонска област е почти изцяло под контрола на руските сили.

Провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област е нарушаване на суверенитета на Украйна, заяви пред АП съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

"Тези референдуми са атака срещу принципите на суверенитет и териториална цялост, които са в основата на международната система и са в основата на Устава на ООН", заяви Съливан на брифинг в Белия дом.

Той заяви, че САЩ никога няма да признаят "каквито и да било руски претенции към предполагаемо анексирани територии".

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Светът е срещу готвените от Путин референдуми

Кремъл рушал международната сигурност

Подобен референдум беше проведен и през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Резултатите от него обаче така и не бяха признати от международната общност.