Планираните от Москва референдуми за анексиране на допълнителни територии в Украйна няма да окажат влияние. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Той направи изявлението си, след като подкрепяни от Русия служители в някои украински територии разпространиха исканията за провеждане на референдуми за присъединяване към Руската федерация.

"Руснаците могат да правят каквото си искат. Това няма да промени нищо", каза Кулеба в отговор на репортерски въпроси в началото на срещата с посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

От украинското правителство съобщиха, че провеждането на въпросните референдуми ще затрудните евентуалните мирни преговори и дипломатическото решение на кризата.

Припомняме, че по-рано днес "Народните съвети" на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, както и окупационната администрация на Херсонска област обявиха, че в близките дни ще проведат рефререндуми за присъединяване към Русия. По-късно се появи и информация, че референдум ще бъде организиран и в Запорожка област.

Подобен референдум беше проведен и през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим. Резултатите от него обаче така п не бяха признати от международната общност.

Медведев очаква необратима трасформация в света с референдумите в Донбас

Медведев очаква необратима трасформация в света с референдумите в Донбас

Това била жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите на ДНР и ЛНР