Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че е от "огромно значение" подкрепяните от Москва сепаратисти в Украйна да организират референдуми за присъединяване към Русия, съобщава "Ройтерс".

В публикация в социалните мрежи той написа, че официалното превръщане на подкрепяните от Москва Донецка и Луганска народна република в част от Русия е жизненоважна стъпка за гарантиране на интересите им и може в още по-голяма степен да оправдае употребата от страна на Кремъл на военна сила за защитата им, ако Украйна се опита да си върне териториите.

Ето защо Киев и Западът се страхуват толкова много от тези референдуми, обясни Медведев.

ДНР поиска референдум за присъединяване към Русия

ДНР поиска референдум за присъединяване към Русия

След като в края на февруари Путин призна независимостта на Донбаските републики

По негови думи референдумите в украинския регион Донбас ще доведат до "възстановяване на историческата справедливост".

ДНР и ЛНР вече обявиха, че се готвят да организират референдуми за присъединяване към Русия "възможно най-скоро".

"Те напълно променят вектора на развитие на Русия за десетилетия. И не само на нашата страна. Защото след тяхното прилагане и приемането на нови територии в Русия геополитическата трансформация в света ще стане необратима", подчертава Медведев.

На 7 септември Русия обяви намерението си да проведе референдуми в Донбас на 4 ноември, когато се отбелязва Денят на народното единство.

"Донецк, Луганск и много други руски градове най-накрая ще се върнат в родния си пристан. И руският свят, сега разделен от официални граници, ще възвърне своята цялост", обявиха тогава руските власти.

Русия си хареса символична дата за референдумите в Донбас

Русия си хареса символична дата за референдумите в Донбас

Възнамерява да ги проведе на 4 ноември - Деня на народното единство

По-рано Съединените щати предупредиха, че Москва възнамерява да проведе "фиктивни" референдуми в цяла Украйна под претекст, че гражданите на заграбените територии искат да се присъединят към Русия.

В началото на месеца Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи, че руските окупационни власти вероятно признават собствената си неспособност да проведат широкомащабни референдуми в окупираните украински територии поради провала на руските военни да превземат желаната територия и натиска на местната съпротива и партизаните в окупираните територии.