Русия възнамерява да проведе референдум в Донбас и "освободените" територии в Украйна тази година. Това заяви първият заместник-председател на Съвета на Федерацията Андрей Турчак.

По негови думи би било "символично" плебисцитът да се организира на 4 ноември, когато Русия отбелязва Деня на народното единство.

Турчак подчерта, че няма съмнение, че тази година ще се проведат референдуми, заявявайки, че "Донецк, Луганск и много други руски градове най-накрая ще се върнат в родния си пристан. И руският свят, сега разделен от официални граници, ще възвърне своята цялост".

По-рано Съединените щати предупредиха, че Москва възнамерява да проведе "фиктивни" референдуми в цяла Украйна под претекст, че гражданите на заграбените територии искат да се присъединят към Русия.

ISW: За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

ISW: За Русия става все по-трудно да организира референдуми в окупираните територии

Украйна продължава да пази оперативна тишина за контранастъплението

В същото време Кремъл не скри намеренията си да организира референдуми на украинска територия, като плебисцитът в Харков беше отложен преди няколко дни поради проблеми със сигурността.

В началото на месеца Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи, че руските окупационни власти вероятно признават собствената си неспособност да проведат широкомащабни референдуми в окупираните украински територии поради провала на руските военни да превземат желаната територия и натиска на местната съпротива и партизаните в окупираните територии.

Британското разузнаване: Русия завършва подготовката за референдум в Донецк

Британското разузнаване: Русия завършва подготовката за референдум в Донецк

Русия се нуждаела от 70 процента подкрепа