Британското министерство на отбраната посвети сутрешния доклад за ситуацията в Украйна на плановете на Кремъл да проведе референдум за присъединяването на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) към Русия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

На 11 август руски медии съобщиха, че ръководителят на т. нар. ДНР Денис Пушилин е заявил, че датата на референдума за присъединяване към Русия ще бъде обявена след нейното "пълно освобождаване", припомня британското министерство на отбраната. По-рано разследващи журналисти публикуваха доказателства, че такъв референдум се планира в самопровъзгласилата се ДНР, резултатите от който трябва да осигурят поне 70% от гласовете за присъединяване към Русия, отбелязват от британското военно ведомство. Фактът, че такива планове съществуват, беше съобщен през юли с позоваване на документи, получени от украинското разузнаване от Радио "Свобода".

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

ISW: Русия ускорява провеждането на референдуми в окупираните територии

Руските окупационни власти водят активна кампания за анексиране

Вероятно Москва е постигнала значителен напредък в планирането на референдума, въпреки че все още не е ясно дали е взето окончателно решение за провеждането му, отбелязва Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Кремъл вероятно ще приеме неуспеха на руската армия да окупира напълно Донецка област като провал в постигането на своите максималистични цели в Украйна, според британското военно разузнаване. Засега значителна част от територията на Донецка област все още е под контрола на Украйна.

Припомняме, че представители на украинските власти заявиха, че руската армия не може да напредне от района на границата между Донецка и Луганска области. След превземането на Лисичанск и Северодонецк руските военни се опитаха да продължат настъплението към градовете Бахмут и Северск, но засега не успяват да постигнат значителни успехи в това направление, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на областната администрация на Луганска област Сергей Гайдай написа в канала си в "Телеграм", че "след сравнително бързото превземане на Лисичанск врагът не може да преодолее разстояние, по-малко от района на този град". "Да, изгарят земята наблизо, но всеки следващ километър се превзема след значителни загуби", казва Гайдай.

В своя ежедневен доклад Института за изследване на войната (ISW) коментира, че руските окупационни власти продължават усилията си да засилят контрола върху окупираните територии чрез мерки за рублизация и събиране на граждански данни, за да определят условия за референдуми за анексиране.

Убити и ранени цивилни при обстрел в Донбас

Убити и ранени цивилни при обстрел в Донбас

ДНР твърди, че украинската армия е виновна