Представители на украинските власти заявиха, че руската армия не може да напредне от района на границата между Донецка и Луганска области. След превземането на Лисичанск и Северодонецк руските военни се опитаха да продължат настъплението към градовете Бахмут и Северск, но засега не успяват да постигнат значителни успехи в това направление, обобщава Руската служба на Би Би Си.

Ръководителят на областната администрация на Луганска област Сергей Гайдай написа в канала си в "Телеграм", че "след сравнително бързото превземане на Лисичанск врагът не може да преодолее разстояние, по-малко от района на този град". "Да, изгарят земята наблизо, но всеки следващ километър се превзема след значителни загуби", казва Гайдай.

По-специално той пише за боевете край селищата Спорное и Серебрянка, които се намират в Донецка област на границата с Луганска област. Там, според Гайдай, "вражеската армия претърпя огнево поражение от нашите въоръжени сили и отстъпи".

Думите на Гайдай съвпадат с твърденията в неделната сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна за събитията на фронта.

Украинската армия съобщава и за "безсмислен щурм" на руски войски край Славянск, който според тях е бил отблъснат от украинската армия.

Според Генералния щаб в посока Бахмут руската армия е обстрелвала обекти на гражданската инфраструктура и е атакувала позициите на Въоръжените сили на Украйна в района на Соледар и Весела долина. Опитът за разузнаване на руснаците в района е неуспешен, неуспешно е и настъплението в района на Зайцево, твърдят украинските военни.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руската армия също е направила неуспешен опит да щурмува Пески (в района на летището в Донецк).

В събота руското министерство на отбраната заяви, че е поело пълен контрол над Пески, но доклад на британското военно разузнаване в неделя каза, че боевете вероятно ще продължат там. По-рано Американският Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че Пески е до голяма степен разрушен и че руските военни продължават да поемат пълен контрол над това населено място.

В условията на военни действия Би Би Си предупреждава, че не може да провери твърденията на воюващите страни.

Украйна няма да позволи руски обстрели от Запорожката АЕЦ, предупреди Зеленски

Украйна няма да позволи руски обстрели от Запорожката АЕЦ, предупреди Зеленски

Битката за контрола върху съоръжението продължава