Украйна се цели в руски войници, които стрелят по най-голямата атомна електроцентрала в Европа или я използват като база за стрелба, докато страните от Г-7, страхувайки се от ядрена катастрофа, призоваха Москва да изтегли силите си от централата, предава Ройтерс.

Украйна и Русия си размениха обвинения за множество инциденти с обстрел на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Руските войски превзеха централата още в началото на войната, обобщава Ройтерс.

"Всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля, използвайки централата като прикритие, трябва да разбере, че става специална мишена за нашите агенти от разузнаването, за нашите специални служби, за нашата армия", каза президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в събота.

Зеленски, без да даде подробности, повтори твърденията, че Русия използва централата за ядрен шантаж.

Съоръжението се намира на южния бряг на река Днепър и черпи вода от голямо водохранилище. Украинските сили, контролиращи градовете на отсрещния бряг, са подложени на интензивни бомбардировки от страната, контролирана от Русия.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини Русия, че е "ударила частта от атомната електроцентрала, където се генерира енергията, която захранва южната част на Украйна".

"Целта е да ни откачат от (централата) и да обвинят украинската армия за това", написа Подоляк в "Туитър".

Международната агенция за атомна енергия, която иска да инспектира централата, предупреди за риск от ядрена катастрофа, ако боевете на територията на централата не спрат. Ядрените експерти се опасяват, че боевете могат да повредят басейните за отработено гориво на централата или реакторите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за създаването на демилитаризирана зона около съоръжението в Запорожка област, което все още се управлява от украински техници.

В събота Руската служба публикува интервю на украински инженер, който  описа ситуацията в Запорожката АЕЦ.

Хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, тъй като се опасяват от ядрена авария.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.

Украйна се опасява и че Русия може да насочи останалите мощности на централата към окупираните от нея територии, включително Крим, като така големи части от Украйна може да останат без ток. От своя страна Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ.

Зеленски: Нови санкции срещу Русия трябва да блокират ядрения й сектор

Зеленски: Нови санкции срещу Русия трябва да блокират ядрения й сектор

Такава заплаха не е имало и в пиковите моменти на Студената война