Шефът на ООН по ядрената енергетика предупреди, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Украйна "е напълно извън контрол", информира Асошиейтед прес. Той отправи спешен призив към Русия и Украйна бързо да позволят на експерти да посетят обширния комплекс, за да стабилизират ситуацията и да избегнат ядрена авария.

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), каза в интервю за Асошиейтед прес, че ситуацията става все по-опасна всеки ден в завода Запорожие в югоизточния град Енерходар, който руските войски превзеха в началото на март, скоро след нахлуването им в Украйна на 24 февруари.

"Всички принципи на ядрена безопасност са били нарушени" в централата, каза той. "Залогът е изключително сериозен, изключително тежък и опасен."

Гроси цитира много нарушения на безопасността на централата, добавяйки, че тя е "на място, където се води активна война", близо до територия, контролирана от Русия.

Физическата цялост на централата не е била спазена, посочи той, цитирайки обстрела в началото на войната, когато тя беше превзета, и продължаваща информация от Украйна и Русия, които се обвиняват взаимно в атаки срещу Запорожие.

Съществува "парадоксална ситуация", в която централата се контролира от Русия, но нейният украински персонал продължава да управлява нейните ядрени операции, което води до неизбежни моменти на търкания и предполагаемо насилие, каза той. Въпреки че МААЕ има известни контакти с персонала, те са "погрешни" и "накъсани", каза той.

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката АЕЦ като "ядрен щит" за своите войски

Москва опровергава тези твърдения

Гроси заяви, че веригата за доставки на оборудване и резервни части е била прекъсната, "така че не сме сигурни, че заводът получава всичко, от което се нуждае". МААЕ също трябва да извърши много важни инспекции, за да гарантира, че ядреният материал е защитен, "а има много ядрен материал, който трябва да бъде инспектиран", каза той.

"Когато съберете всичко това, имате каталог от неща, които никога не трябва да се случват в нито едно ядрено съоръжение", каза Гроси. "И ето защо аз настоявам от първия ден, че трябва да можем да отидем там, за да извършим тази оценка на безопасността и сигурността, да извършим ремонта и да помогнем, както вече направихме в Чернобил."

Руското превземане на Запорожие поднови опасенията, че най-големият от 15-те ядрени реактора на Украйна може да бъде повреден, предизвиквайки друга извънредна ситуация като аварията в Чернобил през 1986 г., най-лошата ядрена катастрофа в света, която се случи на около 110 километрасеверно от столицата Киев.

МААЕ трябва да отиде в Запорожие, както направи в Чернобил, за да установи фактите какво всъщност се случва там, да извърши ремонт и инспекции и "да предотврати ядрена авария", каза Гроси.

МААЕ изпраща експертна мисия в Запорожката АЕЦ

МААЕ изпраща експертна мисия в Запорожката АЕЦ

Украйна се притеснява за снабдяването с резервни части на централата