Съединените щати обвиниха Русия, че използва най-голямата атомна електроцентрала в Украйна - Запорожката АЕЦ като "ядрен щит", като разполага войски там, пречейки на украинските сили да отвърнат на огъня и рискувайки ужасна ядрена авария, предава Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Съединените щати са "дълбоко загрижени", че АЕЦ в Запорожие, за който Русия беше обвинена, че е обстрелвала "опасно близо" през март, сега е руска военна база, използвана за обстрел по близките украински сили.

"Разбира се, украинците не могат да отвърнат на огъня, за да не се стигне до ужасна авария, свързана с ядрената централа", каза Блинкън пред репортери след разговорите за неразпространение на ядрени оръжия в ООН в Ню Йорк в понеделник.

По време на разговорите в Ню Йорк заместник-министърът на външните работи на Украйна Микола Точицки каза, че са необходими "стабилни съвместни действия за предотвратяване на ядрена катастрофа" и призова международната общност да "затвори небето" над украинските атомни електроцентрали със системи за противовъздушна отбрана.

Русия напълно отхвърля твърденията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, че Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) се използва като военна база. Това заяви в понеделник делегацията на Руската федерация на конференцията на страните-участнички в Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

"В изявление на държавния секретар на САЩ Блинкън по време на 10-ата конференция за преглед на действието на Договора за неразпространение на ядрените оръжия имаше обвинения (ДНЯО), че руските въоръжени сили са използвали Запорожката АЕЦ като военна база. Ние напълно отхвърляме такива обвинения. Там няма военни формирования, с изключение на ограничен брой военнослужещи, необходими за осигуряване на нейната сигурност", се казва в изявление на делегацията, публикувано в канала в "Телеграм" на Постоянното представителство на Руската федерация за ООН.

Руската делегация добави, че "през ​​последните месеци въоръжените формирования на Украйна са извършили редица провокации с помощта на безпилотни летателни апарати, включително такива, доставени от страните от НАТО". "Такива стъпки се предприемат от Киев с пълната подкрепа на САЩ и други западни държави", се казва в доклада.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа, произвежда една четвърт от цялата електроенергия в Украйна, мощността й е около шест хиляди мегавата, станцията се състои от шест енергоблока. От 1996 г. Запорожката АЕЦ е отделно подразделение на националната ядрена енергийна компания Енергоатом. През март 2022 г. съоръжението беше взето под контрол от руските сили. Сега атомната електроцентрала работи на 70% от пълния си капацитет, тъй като има излишък от електроенергия, произведена в освободената територия на Запорожка област, в бъдеще се планира да се организира доставката й до Крим, предава ТАСС.

Русия: Украйна да се въздържа от провокации срещу  Запорожката атомна електроцентрала

Русия: Украйна да се въздържа от провокации срещу Запорожката атомна електроцентрала

Тъй като са опасни не само за страната