Руската армия е разположила реактивни системи за залпов изстрел и други оръжия и военно оборудване на територията на Запорожката АЕЦ, каза един от инженерите на централата пред украинската служба на Би Би Си. Той е заявил още, че заради обстрела на станцията са повредени високоволтови далекопроводи, а експертите предупреждават за възможността от ядрена авария.

Към момента централата отново е подложена на обстрел, а хората масово напускат близкия град Енергодар с лични автомобили, съобщават руски медии и проруски канали в "Телеграм", като тази информация засега не може да бъде потвърдена.

Според инженера, който желае да остане анонимен, руските военни унищожават електропроводите, свързващи Запорожката АЕЦ с енергийната система на Украйна, прикривайки се зад факта, че "уж това се прави от въоръжените сили на Украйна";

Последствията от обстрела не са твърде критични за Украйна като цяло, но са критични за централата. АЕЦ не може да работи "за никъде". Тя трябва да доставя електричество към мрежата. Ако внезапно всички потребители изчезнат - станцията ще се "задави", захранващите блокове ще се изключат аварийно и започва така нареченото "затъмнение" (спиране на централата).

Русия умишлено организира "затъмнение", за да може за неговото преодоляване по-късно да осигури възможност за свързване на станцията към енергийната система на Руската федерация чрез далекопровода Мелитопол-Джанкой. "Може би утре, може би вдругиден ще скъсат и последните жици към Украйна", казва инженерът.

Според него ситуацията не прилича по нищо на аварията в Чернобил. Това би било по-близо до случилото се във Фукушима. Аварията във Фукушима стана, защото земетресението и цунамито спряха способността на реактора да се охлажда. В резултат на това в активната зона настъпи парна експлозия и херметичната зона на реактора беше разрушена. Радиоактивни вещества излязоха навън.

Той се възмущава, че "от света не идва никаква помощ в тази ситуация. Най-многото, което чуваме, е "дълбока загриженост"".

Според него персоналът на (руската компания) "Росатом" седи в убежища по време на обстрела, но някои руски войници, които когато се казва, че въоръжените сили на Украйна "обстрелват" централата, спокойно се разхождат из територията й, знаейки, че "те са тези, които стрелят". 

Украинският инженер твърди, че още от първия ден на окупацията периодично изчезвали украинци. Хората "били отвличани по определен алгоритъм". Първо, обществениците на Енергодар. Следват участниците във военните действия в Донбас и техните близки. След това - всички, които се самоопределят като украинци.

Според него наскоро руските военни били заявили, че в охладителните басейни има изоставени оръжия. Искали да принудят щатния водолаз от хидроотделението да се гмурне там и да търси оръжия. Той отказал и бил пребит до смърт.

Накрая инженерът завършва: "Персоналът на централата е претоварен. Живеем в окупация без нормални комуникации, без магазини, банкомати, цивилизация. Купуваме храна от багажниците на колите по пазарите. Хората са в постоянен страх."

Естествено тази информация не може да бъде потвърдена по независм начин.

АЕЦ-а в Запорожие отново под прицел

АЕЦ-а в Запорожие отново под прицел

Украинците се опасяват за провокации под техен флаг