Руските военни продължават да обстрелват Запорожката атомна електроцентрала, повредена е помпена станция. Според Главното разузнавателно управление на Украйна, цитирано от УНИАН, обстрелът на ядрената централата се води от село Водяне и се подготвят провокации под украински флаг.

"Един от артилерийските удари на руската армия повреди първи блок на помпената станция на цеха за топлинни и подземни комуникации. Друго "попадение" доведе до частично разрушаване на противопожарното звено, отговарящо за безопасността на Запорожската АЕЦ", се казва в изявление.

Освен това, според разузнаването, обстрелът е довел до пожар в гора в близките райони, което е предизвикало значително задимяване.

От миналата седмица Запорожката атомна електроцентрала е обстрелвана. Страните в конфликта се обвиняват взаимно в обстрел.

Международната организация за атомна енергия поиска да изпрати свои експерти да посетят Запорожската централа. Това искане бе подкрепено и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в специално обръщение.

В четвъртък по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя заяви, че Русия очаква "посещението на експерти на МААЕ в Запорожката централа да се състои скоро", но не беше дадена конкретика. МААЕ е подготвила тази мисия още през април месец и от тогава настоява за коридор за инспекция.

Русия предупреди, че заради постоянните обстрели може да реши да консервира Запорожката АЕЦ и да насочи останалите мощности към окупираните от нея територии, включително Крим и заплаши, че големи части от Украйна може да останат без ток.

Руските войски влязоха в ядрената централа десетина дни след нахлуването в Украйна на 24 февруари тази година.

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Захарова критикува позицията на Съвета за сигурност на ООН за Запорожката АЕЦ

Иска Западът "да постави подопечните си на мястото им"