Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова критикува в петък отношението на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) към събитията, случващи се около Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ), като обвини институцията в "отричане на очевидните факти, свързани с украинският обстрел" на мястото.

"Създава се впечатлението, че колкото и далеч да е стигнал режимът на Володимир Зеленски, Западът е готов предварително да отпише всичките му грехове, дори ако жертвите в крайна сметка ще бъдат жители на Европа", каза Захарова в писмено изявление.

Русия защитавала АЕЦ-а в Запорожие от терористи

Русия защитавала АЕЦ-а в Запорожие от терористи

МААЕ отново призова Русия да бъдат допуснати инспекторите й

Коментирайки предложеното посещение на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на мястото, тя каза, че Западът трябва да го използва като "възможност да се докажат и да постави подопечните си на мястото им", ако те "наистина се интересуват от мисията".

В отделно изявление Захарова критикува балтийските страни за това, което тя описа като "антируска кампания" и "затваряне на очите за проявите на неонацизъм", които били спонсорирани от САЩ и ЕС. Естония забрани на руски граждани да влизат на нейна територия, а Латвия определи Русия като държавен спонсор на тероризма.

Медведев припомни, че и в ЕС има атомни централи

Медведев припомни, че и в ЕС има атомни централи

Украйна била готова да организира нов Чернобил