Естония ще забрани на руски граждани с шенгенска виза, издадена от тази държава, да влизат в страната. Това правило ще влезе в сила следващата седмица, на 18 август, каза външният министър на Естония Урмас Рейнсалу. Сред изключенията са близки роднини на естонски граждани и притежатели на разрешение за дългосрочно пребиваване, дипломати и членове на техните семейства, както и служители на транспортни компании, информира руската служба на Би Би Си.

Влизането в Естония с визи, издадени от други страни от Шенген, все още е възможно. Естонските власти обаче проучват възможността да забранят на руснаците да влизат изобщо в страната.

"Съгласихме се, че Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи ще подготвят своите предложения следващата седмица как да затворим естонската граница и за онези граждани на Руската федерация, които имат шенгенска виза, издадена извън Естония", каза външният министър Урмас Рейнсалу.

Официален документ, забраняващ влизането на руснаци с естонски визи в Естония, все още не е публикуван - така че не е ясно дали ще бъде възможно да се контролира влизането на руснаци с естонска виза през други страни от Шенген.

Естонският премиер Кая Калас тази седмица призова страните от ЕС да спрат да издават туристически визи на руснаци.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението в Европа е привилегия, а не човешко право. Полетите до Русия са затворени. Това означава, че докато страните от Шенген издават визи, съседите на Русия носят тежестта (Финландия, Естония, Латвия са единствените точки на влизане). Време е да спрем туризма от Русия сега", написа тя в "Туитър".

По-рано Естония спря да издава разрешения за пребиваване на руснаци за обучение - и стана първата сред страните от ЕС, която направи това. Работна виза в тази страна може да бъде получена само от тези, които вече имат валидни документи за влизане. През април Талин реши да не издават повече разрешения за постоянно пребиваване на руснаци.

"Абсолютно съм убеден, че ЕС няма да вземе никакви решения за забраната за издаване на визи и още повече за експулсирането на руски граждани", написа в канала си в "Телеграм" политологът Фьодор Крашенинников, който напусна Русия.

"Емоциите са си емоции, но тормозът над емигрантите определено няма да подобри ситуацията по фронтовете и затова е напълно неясно защо се говори и пише всичко това", коментира той.

Според него руснаците ще пътуват през Естония с "чужди" визи.

Следващата пролет в Естония ще се проведат парламентарни избори, а предизборната кампания вече е в ход, коментира естонската обществена телевизия ERR. Факторът на войната в Украйна силно тревожи естонското общество.

Какво ще се промени за руснаците?

На практика нищо, като се има предвид, че Естония спря издаването на туристически визи на руснаци още през март тази година. Ако руснак все още има валидна естонска виза, най-вероятно е възможно да влезе в друга страна от Шенгенското споразумение, като я използва - във всеки случай все още не е известен механизъм, който да предотврати това.

Руските граждани също могат да влизат в Естония - с визи, издадени от други държави. Но дори естонските власти да забранят и това, ще бъде възможно да се влезе в страната през други страни от ЕС.

Сравнително лесно е за руснаците да влязат в ЕС сега през границата с Финландия или като летят през Турция или Сърбия. Освен те могат да преминат през латвийската граница - директно от Русия или през Беларус. Беларуско-литовската граница също е отворена за тях.

Преди това издаването на туристически визи беше ограничено от Латвия, Литва, Полша и Чехия. Латвия ограничи издаването на почти всички видове визи за руснаци - единствената причина за получаване на такъв документ е погребението на близък роднина.

Въпреки това много страни от ЕС и Шенген все още приемат документи за туристически визи от руснаци.

Според Асоциацията на туроператорите на Русия този списък включва Гърция, Испания, Италия, Франция, Финландия, Хърватия, Кипър, Швейцария, Унгария, Словения и Австрия. Членове на финландското правителство заявиха, че възнамеряват да предприемат мерки през август за намаляване на броя на туристическите визи, издавани на руски граждани.

Заради бурното търсене и взаимното експулсиране на дипломати стана по-трудно да се получи виза във визовите центрове в Русия - има повече откази, каза Аида Еиралиева , туроператор, пред "Интерфакс" през юли. Често консулствата издават визи само ако има дати на пътуване.

Възможно ли е напълно да се забрани влизането на руснаците в ЕС?

Не всички страни от Шенген са съгласни с подхода на балтийските държави, Полша или Чехия. Например германският канцлер Олаф Шолц каза, че му е "трудно да си представи" пълно спиране на визите за руснаци. Според него лично Владимир Путин е отговорен за нахлуването в Украйна, а не обикновените руснаци, съобщава Handelsblatt.

Според експертите нито във визовия кодекс на ЕС, нито в Шенгенското споразумение има разпоредба, позволяваща пълна забрана за издаване на визи за една конкретна държава.

Подобна забрана, каза пред BBC Сара Ганти, старши сътрудник в Центъра за права на човека към университета в Гент и кандидат за докторска степен в Йейл, би означавала пълно обръщане на принципа за издаване на шенгенски визи въз основа на индивидуална оценка.

Единственият вариант, който би могъл да позволи подобна забрана да бъде приета на ниво ЕС, е да се промени самият договор, който включва и Шенгенското споразумение, но това според експерта е изключително малко вероятно.

Въпреки това, според нея, вместо пълна забрана, властите на някои страни от ЕС могат системно да отказват шенгенски визи на руски граждани от съображения за обществения ред или вътрешната сигурност.

Зеленски иска Западът да не пуска руснаци

Зеленски иска Западът да не пуска руснаци

Всички руснаци трябвало да си седят в Русия