Руската агресия в Украйна може да бъде спряна, ако западните страни забранят на всички руски граждани да влизат на тяхна територия, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за Washington Post.

"Най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците превземат чужда територия", каза Зеленски и добави, че руските граждани трябва да живеят в родината си, докато не променят подхода си.

Критиците смятат, че подобна забрана би била несправедлива спрямо онези руснаци, които са напуснали страната поради несъгласие с политиката на Владимир Путин (десетки хиляди хора са напуснали Русия от началото на войната).

"За каквито и руснаци да говорите, върнете ги обратно в Русия", настоява Зеленски. "Тогава ще разберат. Тогава ще кажат: ние нямаме нищо общо с тази война. Цялата нация не може да носи отговорност, нали? Може би ... Този народ е избрал такава власт и не се бори с нея, не спори с нея, не й крещи."

В предишните си интервюта Зеленски каза, че е загубил емоционалния компонент към руския народ, но изрази благодарност към онези, които се застъпват "за справедливост и за Украйна", включително журналисти (много от които са напуснали Русия).

Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев

Руснаците подкрепят Путин – и да спре войната, и да тръгне пак към Киев

Вкоренената нагласата, че "шефовете знаят най-добре, а ние сме малки хора"

Във вечерното си изявление украинският президент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради обстрела на Запорожката атомна електроцентрала.

"Русия няма да се съобразява с думите и "безпокойството". Необходими са нови санкции срещу терористичната държава и цялата руска ядрена индустрия за създаване на заплаха от ядрена катастрофа", каза Зеленски във вечерно обръщение.

"Чернобилската катастрофа е взрив в един реактор. Запорожката АЕЦ има шест енергоблока", добави той.

Съединените щати също обвиняват Русия за обстрела и призовават за прекратяване на всички военни действия срещу украинските ядрени съоръжения. По американски данни към момента няма признаци за повишени или аномални нива на радиация в Запорожката АЕЦ.

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Воюващите страни си прехвърлят отговорността за обстрелите