Обстрелът през уикенда срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ предизвика международна тревога, като Киев предупреди за риска от катастрофа подобна на случилото се в Чернобил и призова района да бъде превърнат в демилитаризирана зона, предава Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова ядрените инспектори на ООН да получат достъп до централата, докато Киев и Москва си размениха обвиненята за обстрелите, които се случват на територия, окупирана от Русия в Южна Украйна и срещу която се счита, че Украйна планира контраофанзива.

"Всяка атака (срещу) ядрена централа е самоубийствено нещо", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на пресконференция в понеделник в Япония, където присъства на мемориалната церемония за мир в Хирошима в събота в чест на 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света .

Петро Котин, ръководител на украинската държавна ядрена енергийна компания "Енергоатом", призова екип от миротворци да бъде разположен на площадката на АЕЦ в Запорожие, която все още се управлява от украински персонал.

"Решението, което очакваме от световната общност и от всички наши партньори... е да бъдат изтеглени нашествениците от територията на централата и да създадем демилитаризирана зона на територията й", каза Котин по телевизията.

"Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху централата на тях, а след това  върху украинската страна, ще реши този проблем."

Евгений Цимбалюк, украинският посланик в Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ), обвини Русия, че се опитва да причини спиране на тока в Южна Украйна, атакувайки централата. Той призова за водена от ООН международна мисия в Запорожката АЕЦ до края на този месец.

"Ще използваме всички възможни канали на дипломация, за да доближим МААЕ и ООН до провеждането на тази мисия. Наистина се нуждаем от нея спешно, възможно най-скоро...", каза Цимбалюк пред репортери във Виена, където е базирана МААЕ.

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

От руска страна твърдят, че украинските сили изправят цяла Европа на ръба на ядрена катастрофа

След това информационната агенция РИА Новости цитира посланика на Москва в МААЕ, който каза , че Русия е готова да улесни посещението на МААЕ в реакторния комплекс.

Руското министерство на отбраната заяви, че украинските атаки са повредили високоволтови електропроводи, обслужващи централата от съветската епоха, и са я принудили да намали производството на два от шестте си реактора, за да "предотврати смущения".

Москва обвини Киев, че се опитва да "вземе Европа за заложник", като обстрелва Запорожката АЕЦ в Южна Украйна.

В изявление руското външно министерство заяви, че иска Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посети централата, но че Киев блокира потенциално посещение.

"Те вземат цяла Европа за заложници и нямат нищо против да я подпалят заради своите нацистки идоли", каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Представител на руската окупационна администрация в Запорожка област заяви по-рано, че съоръжението работи нормално.

Украйна обвини Русия за атаките в района на Запорожката АЕЦ, които според нея са повредили три сензора за радиация, като двама работници са хоспитализирани след наранявания от шрапнели. Ройтерс не можа да потвърди версията на нито една от страните за случилото се.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че обстрелът е "изключително опасен" и добави: "Очакваме страните, които имат абсолютно влияние върху украинското ръководство, да използват това влияние, за да изключат продължаването на подобни обстрели".

Котин отбеляза опасността от удар на снаряди в контейнери с високо радиоактивно отработено ядрено гориво като особено ужасяваща. Ако бъдат счупени два или повече контейнера, "ще е невъзможно да се оцени мащабът на тази катастрофа".

Най-тежката гражданска ядрена катастрофа в света се случи през 1986 г., когато избухна реактор в Чернобилската АЕЦ в северозападна Украйна. Централата беше окупирана от руските сили скоро след нахлуването на 24 февруари, но тя бе върната под украински контрол в края на март.

Зеленски звънна на Шарл Мишел за АЕЦ-а в Запорожието

Зеленски звънна на Шарл Мишел за АЕЦ-а в Запорожието

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за артилерийски обстрел